Dimnik

Dimnik je »motor« vsake ogrevalne naprave, saj poskrbi za »vlek« in s tem tudi odvod dimnih plinov iz kurišča. Zaradi pomembne vloge pri delovanju ogrevalne naprave ga je potrebno skrbno izbrati in prilagoditi, da lahko zagotovimo nemoteno in varno delovanje ogrevalne naprave.

Na trgu se pojavljajo šamotni oziroma keramični zidani dimniki ter dimniki iz nerjaveče pločevine (inox). Vsak sistem ima svoje prednosti in slabosti, vendar v našem podjetju vseeno največkrat priporočamo masiven zidani šamotni oziroma keramični dimnik. Zaradi masivnosti in robustnosti je dolgoročno gledano boljša in tudi cenejša naložba. Seveda pa je v določenih primerih, ko situacija na objektu zahteva uporabo lahke montažne izvedbe, dimnik iz nerjaveče pločevine (inox) najboljša možna izbira. Podobno velja tudi za sanacijo obstoječih klasično zidanih dimnikov.

Pri dimniku je poleg materiala, iz katerega je izdelan, zelo pomembnih še veliko drugih lastnosti, ki ključno vplivajo na delovanje ogrevalne naprave. Najpomembnejše so višina, premer tuljave, položaj priklopa za ogrevalno napravo, položaj in število čistilnih vratc in podobno. Poleg tega je pri vgradnji treba paziti tudi na požarno varnost in vse potrebne odmike od gradbenih konstrukcij.

Naši svetovalci vam svetujejo glede izbire dimnika v skladu z izbrano ogrevalno napravo. Skupaj lahko določimo vse potrebne lastnosti dimnika, ki so potrebne za vašo novo izbrano ogrevalno napravo. Tako ste lahko brez skrbi ali bo dimnik primeren za vašo ogrevalno napravo.

Rate this page