Dodatna oprema predstavlja tiste dodatke, ki niso povsem nujni za osnovno delovanje ogrevalne naprave. Se pa veliko kupcev odloči vsaj za nekatere izmed njih, saj omogočajo enostavnejšo uporabo, boljše delovanje ali pa z njimi ustvarimo unikaten izgled ogrevalne naprave.

Oblikovni dodatki so vsi dodatni elementi, ki prilagodijo izgled naprave  vašim željam. Največ tovrstnih dodatkov je na voljo pri unikatno izdelanih napravah kot so npr. kamini s kaminskim vložkom, lončene peči, zidani štedilniki in letne kuhinje.

Dekorativni zračniki – reže

Okrasne zračne reže oziroma letve so izredno priljubljene in jih namesto običajnih lamelnih zračnikov velikokrat uporabimo pri sodobnejših izvedbah vgradnih kaminov na drva s kaminskim vložkom. Na voljo so v ravni in kotni izvedbi, imajo pa tudi možnost zapiranja.

Okvir kurišča

Okvir kurišča je običajno iz mehansko odpornega materiala, ki ga je enostavno čistiti. Služi zaščiti zunanje obloge kurišča pred poškodbami in umazanijo. Najbolj pogosti okvirji pri modernih kaminih in pečeh so izdelani iz masivne pločevine, priljubljeni pa so tudi okviri iz pečnic, naravnega kamna ali keramike.

Pozidava kamina ali peči do stropa

Ogrevalni del kamina ali peči običajno ne presega višine 180-200 cm. Vse pogosteje pa se stranke odločajo, da naprava pozidamo do stropa. Videz naprave je bolj sodoben hkrati pa se izognemo policam, na katerih se nabira prah. Zgornji del običajno ni del ogrevalne površine, saj je oddajanje toplote pod stropom nezaželeno.

Temen šamot v kurišču

V zadnjih letih je pri kaminskih vložkih vse bolj priljubljeno kurišče v temni izvedbi. Naši priznani dobavitelji kaminskih vložkov omogočajo tudi izbiro barve šamota v kurišču. V osnovni izvedbi je šamot sicer rumenkaste barve, dobavimo pa ga lahko tudi v temnejši, skoraj črni izvedbi. Tako se dizajn kurišča sklada z zunanjimi kovinskimi okviri v črni barvi, šamot v kurišču pa se ob kurjenju ne obarva črno. Idealno za perfekcioniste, ki želijo imeti lep pogled tudi na kurišče kamina.

Niša za drva

Sodi med najbolj priljubljene dodatke za vgradne kamine, lončene peči, štedilnike in ostale naprave. Omogoča enostavno shranjevanje drv v bližini kurišča. Dimenzijo, pozicijo in obliko niše prilagodimo projektu in željam naročnika. Niša je lahko ometana, obložena z naravnim kamnom, pečnicami ali keramiko, veliko naročnikov pa se odloči tudi za vgradni boks iz prašno barvane pločevine.

Polica pred kuriščem

Police pred kuriščem so značilne predvsem za vgradne kamine na drva ter lončene peči. Imajo okrasno vlogo in hkrati preprečujejo umazaniji in pepelu, da bi padala na tla pred kuriščem. Lahko se nadaljujejo v sedež ali večjo polico ob ogrevalni napravi. Police izdelujemo iz številnih materialov, najpogostejši pa so pečnice, naravni kamen in masivna pločevina.

Dekorativne obloge iz pečnic, naravnega kamna, pločevine ali drugih materialov

Osnovna obloga vseh vgradnih ogrevalnih napravah so akumulacijsko sevalne kaminbau plošče, ki so ometane s pečarskim ometom. Na željo naročnika lahko izvedemo tudi unikatno dekorativno oblogo. Najpogostejše so na primer obloge iz pečnic pri lončenih pečeh vseh vrst. Gre za klasično oziroma tradicionalno oblogo teh naprav, ki se v zadnjem času vse bolj modernizira. Pogoste so tudi obloge kaminov, peči in ostalih naprav iz naravnega kamna, keramike ter raznovrstni dodatki iz pločevine.

Na voljo so tudi številni ostali dekorativni elementi, ki naredijo ogrevalno napravo edinstveno in prilagojeno prav vam.

Dodatna akumulacijska masa v notranjosti kamina

V kamine pogosto integriramo tudi dodatno akumulacijo, ki omogoča daljše in nežnejše oddajanje toplote v prostor. Posebej je to priporočljivo pri projektih s kamini s kaminskimi vložki in željo za maksimalno akumulacijo toplote. Izbirate lahko tudi med številnimi dodatki, kot so raznovrstni akumulacijski moduli ali pozidava z akumulacijskim materialom (magnezitom) v notranjosti kamina.

Dvojna zasteklitev vrat kurišča

Dvojno steklo na vratih je v zadnjih letih že skoraj postalo standard za vsa ravna vrata pri lončenih pečeh. Možna je tudi vgradnja dvojnega stekla pri nekaterih modelih kaminskih vložkov. Za to možnost se odločimo, kadar si na vratih kamina ali peči želimo velikega stekla, vgradni prostor pa je majhen ali pa je hiša nizkoenergijska oziroma pasivna. Dvojno steklo zmanjša intenzivnost prehoda toplote skozi steklo in prepreči prekomerno pregrevanje prostora, več toplote pa se akumulira in počasi oddaja v prostor.

Sedež – ležišče ob kaminu ali peči

Kamini in peči oddajajo prijetno toploto, ki človeka kar vabi, da bi sedel ali se legel k toplem ognjišču. Pri unikatnih izvedbah kaminov in peči se naročniki pogosto odločijo za dodatek v obliki police, manjšega sedeža ali pa kar ležišča. Manjše poličke in sedeži običajno niso ogrevani, z naslonom na toplo steno kamina ali peči pa toplota nežno prežame hrbet. Pod večjimi sedeži ali ležišči lahko tečejo dimni plini, ki površine ogrevajo s spodnje strani. Tako se možno ležanje na topli površini in se razvajanje s toploto po zimskem sprehodu. Neogrevane poličke in sedeži so običajno leseni, kamniti ali kovinski, ogrevani pa so izdelani iz kamna ali pogosto iz pečnic, ki lepo prenašajo toploto na površino.

Varnostna kontaktna stikala

Varnostna kontaktna stikala so na voljo, kadar je v bližini ogrevalne naprave kuhinjska napa. V primeru odprtja vrat ogrevalne naprave varnostna stikala prekinejo delovanje nape in preprečijo ustvarjanje podtlaka v prostoru. Za vgradnjo takšnega sistema se odločimo kadar obstaja možnost, da bi kuhinjska napa lahko ustvarila večji podtlak in s tem povzročila uhajanje dimnih plinov v prostor.

Naprava za preprečevanje podtlaka

Tistim, ki želijo popolnoma brezskrbno uporabljati kamin, peč ali drugo drugo ogrevalno napravo ob vseh pogojih, nudimo tehnično dovršene sisteme, kot je na primer naprava za preprečevanje nastajanja podtlaka. Takšna naprava neprestano meri razliko med tlakom v kurišču in v prostoru. V primeru nastanka podtlaka v prostoru samodejno izklopi kuhinjsko napo ali prezračevalni sistem in prepreči izhod dima v prostor. Ko se tlačne razmere umirijo in je ponovno vzpostavljen zadovoljiv »vlek« dimnika, se naprava izklopi in kuhinjska napa ali prezračevalni sistem spet nemoteno delujejo. Tovrstni sistemi se uporabljajo tudi ob vgradnji sodobnih odprtih kaminov v zrakotesne objekte s prezračevalnimi sistemi.

Elektronski sistem za krmiljenje zgorevanja

Vse več uporabnikov se odloči za namestitev elektronskega sistema za krmiljenje zgorevanja. Te naprave spremljajo in uravnavajo zrak, tako da je v kurišču za gorenje vedno na voljo optimalna količina zraka. Omogočajo najboljši izkoristek in čisto gorenje. Uporabniku dovoda zraka ni treba ročno upravljati, sistem pa podatke prikazuje tudi na digitalnem zaslonu. Preprosto, udobno in učinkovito.

Rate this page