Izbira ogrevalne naprave je zahtevna naloga, saj je možnosti zares veliko. Pri izbiri se prilagodimo situaciji na objektu hkrati pa izbiramo ogrevalno napravo, ki bo skladu z našimi željami in pričakovanji. Odgovori na spodnja temeljna vprašanja vam bodo pomagali, da boste vedeli kakšno ogrevalno napravo iščete:

Kaj lahko pričakujem od ogrevalne naprave in kako jo bom uporabljal?

Prvo in ključno vprašanje v procesu izbire ogrevalne naprave je, kakšna pričakovanja imamo, nadalje pa, kako bomo napravo uporabljali. Če poznamo odgovor na ti dve vprašanji, je nadaljnja izbira tipa naprave in njenih lastnosti veliko lažja.

Ljudje smo različni in imamo različne navade, urnik in življenjski slog. Vse to vpliva tudi na način uporabe ogrevalne naprave, saj se večina naših naprav ne zakuri ali regulira le s pritiskom na gumb.

To pa je tudi glavni čar naše ponudbe in velika prednost naših naprav. Lahko smo prisotni ob ogrevalni napravi in netimo ogenj, nalagamo gorivo ali pa samo uživamo v toploti in ob pogledu na plamen. Posebnost v tem segmentu so kaminske peči na pelete, kamini na plin in še nekatere vrste ogrevalnih naprav, katerih delovanje je lahko dokaj avtomatizirano.

Pomembno vprašanje je, kaj od naprave pričakujemo oziroma kako jo bomo uporabljali?

 • Ali želimo le občasno kuriti v prehodnih obdobjih (jesen/pomlad) in dodatno ogrevati dnevni prostor ter pričarati občutek domačnosti?
 • Si želimo hitre in intenzivne toplote, ki hitro ogreje prostor ali bi raje dosegli nežno sevalno toploto, ki prostor ohranja topel dolge ure?
 • Ali želimo z ogrevalno napravo podpreti primarni ogrevalni sistem?
 • Si želimo kuriti vsak dan ali celo s toplovodnim kaminom ali pečjo ogrevati celo hišo?
 • Morda želimo tudi peči kruh, pizze in ostale dobrote v štedilniku, pizza oziroma krušni peči, morda v zunanjem vrtnem kaminu ali letni kuhinji?
 • Ali pa želimo le uživati ob pogledu na ogenj in ustvariti lep ambient?

Kakšno ogrevalno napravo potrebujem?

Če ste odgovorili na zgornja vprašanja, ste že korak bližje izbiri prave naprave. Veste, kakšne so vaše želje in potrebe.

 • Če želite kuriti le občasno, v prehodnih obdobjih ali morda za vikende, je za vas najbolj primeren vgradni kamin s kaminskim vložkom, saj je hitro odziven, ima akumulacijo toplote in poskrbi za prijetno domačnost z lepim pogledom na ogenj. Izberete pa lahko tudi kaminsko peč na drva ali pelete.
 • Če je vaš glavni cilj ogrevanje ali podpora primarnemu viru ogrevanja in boste kurili vsak dan, potem se odločite med lončeno pečjo in kaminom s kaminskim vložkom. Prednost lončene peči je masivnost in z njo povezana dolgotrajna akumulacija toplote, tako da ostane topla na primer do jutra preko cele noči. Naše peči so lahko tradicionalne ali pa zelo moderne. Imajo velika steklena vrata, ki omogočajo pogled na ogenj v kurišču. Oblikovno so torej lahko zelo podobne modernim kaminom.
 • Kdor želi ogrevati celo hišo, naj izbere toplovodni kamin s kaminskim vložkom, lončeno peč, štedilnik ali pa kaminsko peč na drva oziroma pelete. Naprava naj ima integriran izmenjevalec toplote, saj ta prenaša toploto na vodo, ki se nato porabi za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode. Takšen prenos toplote je veliko bolj kakovosten in prijeten za uporabnika, kot je na primer prenos toplote z razpihom toplega zraka.
 • Kulinarični navdušenci lahko izbirate med štedilnikom, pizza in krušno pečjo, zunanjim vrtnim kaminom ali pa kar letno kuhinjo na vrtu. Izbira je odvisna od vaših potreb in želja ter razpoložljivega prostora. Velikost, oblika in način izvedbe teh naprav se v največji meri prilagodi vašim željam in navadam pri pripravi dobrot.
 • Obstaja pa tudi možnost za tiste, ki nimate dimnika, ne želite pripravljati in sekati drv ali kuriti. Kdor želi ogenj brez dima in brez dodatnega dela, lahko izbere kamin na bioetanol, ki pričara dobro vzdušje in je izredno čist za uporabo in vzdrževanje. Obstaja pa tudi možnost vgradnje plinskega kamina, ki za razliko od kamina na bioetanol, potrebuje poseben odvod dimnih plinov.

Predlagamo, da si ogledate posamezne naprave iz naše ponudbe in se podučite o njihovih lastnostih in prednostih. Tako boste lažji sprejeli odločitev o tem, katero napravo potrebujete.

Kakšne velikosti in oblike naj bo moja nova ogrevalna naprava?

Ogrevalna naprava nima zgolj funkcionalne vrednosti, ampak je tudi v arhitekturnem in oblikovalskem smislu pomemben element vašega doma. Velika izbira oblik ter velikosti različnih vrst naprav omogoča, da vsakdo najde nekaj primernega za svoj dom.

Velikost ogrevalne naprave je običajno najbolj odvisna od razpoložljivega prostora. Ta že določa največje mere ogrevalne naprave, ki jo lahko izberemo. Če bo ogrevalna naprava služila kot glavni vir ogrevanja, je treba njeno velikost, velikost kurišča in ogrevalne površine prilagoditi toplotnim potrebam prostora oziroma objekta. Večina naših izdelkov je unikatne izdelave in zato prilagoditve ne predstavljajo nobene ovire.

Oblika ogrevalne naprave je zelo pomembna z estetskega in arhitekturnega vidika. V našem podjetju pri unikatno izdelanih vgradnih ogrevalnih napravah sledimo arhitekturnim trendom in strankam omogočamo izbiro najmodernejših oblik in dizajna. Največkrat se pri obliki najbolj priljubljenih ogrevalnih naprav pogovarjamo o obliki vrat s steklom. Najbolj priljubljeni med vgradnimi kamini s kaminskim vložkom na drva so ravni, kotni, dvostranski (tunelski), polkrožni ter tristranski kamini.

Tudi samostoječe oziroma tipske ogrevalne naprave (kaminske peči na drva ali pelete, štedilniki …) v naši ponudbi so večinoma moderne in estetsko dovršene. Vsekakor pa se najdejo tudi rustikalni modeli za ljubitelje tega sloga.

Sodelujemo s številnimi arhitekti in oblikovalci, s katerimi ustvarjamo navdušujoče in inovativne oblike ogrevalnih naprav. Te dragocene izkušnje nam predstavljajo navdih in motivacijo, ki ju s pridom uporabljamo pri projektiranju bodočih izdelkov.

V Galeriji slogov si lahko ogledate osnovne delitve slogov in izberete tistega, ki vam ustreza. Največ informacij o velikosti in obliki vaše nove ogrevalne naprave pa vam lahko zaupajo naši prijazni svetovalci.

Kakšno moč naj ima moja nova ogrevalna naprava?

Toplotna moč ogrevalne naprave nam pove, koliko toplote bo naprava oddajala v prostor. To je za uporabnika zelo pomemben podatek, saj mora biti prilagojena toplotnim potrebam prostora, kjer je naprava postavljena.

Pri določanju potrebne toplotne moči naprave igrajo pomembno vlogo tudi tip gradnje objekta (klasična gradnja, nizkoenergijska hiša, pasivna hiša …), kakovost stavbnega pohištva (tesnjenje), izolacija, velikost prostora, postavitev naprave v prostoru ter povezava z drugimi prostori v hiši.

Toplotna moč je pri ogrevalnih napravah na drva odvisna od količine goriva in intervala nalaganja goriva. Večja, kot je količina in pogosteje, ko nalagamo gorivo, večja je toplotna moč naprave in seveda obratno. Toplotna moč je torej neposredno povezana z velikostjo kurišča, ki določa optimalno količino naloženega goriva.

Pogostost nalaganja je odvisna od potreb in navad uporabnika. Večkrat, ko naložimo, več toplote dobimo v prostor. Osnovni podatek o toplotni moči je torej samo ocena moči, ob uporabi pa je odvisna od načina kurjenja. Niso pa vse naprave namenjene večkratnemu zaporednemu nalaganju goriva.

 • Masivne lončene peči imajo zelo nizko toplotno moč (2-6 kW) in so primerne za moderne hiše z nizkimi toplotnimi potrebami in manjše prostore. Akumulacija toplote omogoča oddajanje toplote tudi do 24 ur po prenehanju kurjenja. Ustrezna pogostost nalaganja drv je lahko na 6, 8, 12 ali celo 24 ur. Toplota se nežno in počasi prenaša v prostor s sevanjem obzidave in prostor se ne ogreje prekomerno. Podobno velja tudi za krušne peči, le da je v tem primeru kurišče večje in omogoča večjo moč tudi zaradi večje količine goriva.
 • Vgradni kamini na drva s kaminskim vložkom so najbolj priljubljene ogrevalne naprave v slovenskih domovih. V našem podjetju jih vedno obzidamo z masivnimi akumulacijsko–sevalnimi ploščami, ki omogočajo oddajanje toplote do okvirno 4 in 6 ur po prenehanju gorenja. Velika ponudba modelov kaminskih vložkov omogoča izbiro manjših modelov z nižjo toplotno močjo ali pa večjih modelov z velikimi steklenimi vrati, pri katerih je toplotna moč večja. Tudi kamini s kaminskim vložkom so primerni za vgradnjo v vse vrste objektov, je pa v projektni fazi treba določiti ustrezno velikost in moč kaminskega vložka.
 • Prostostoječe kaminske peči na drva in pelete so izdelane iz pločevine in kamnitih ali keramičnih okrasnih elementov in ne nudijo akumulacije toplote. Prostor intenzivno ogrejejo, a po prenehanju gorenja oddajanje toplote tudi hitro poneha. Priporočamo jih predvsem za počitniške in tiste objekte, kjer je kurjenje zgolj občasno in je zaželeno, da se prostor hitro segreje.
 • Štedilniki na drva so lahko masivni zidani ali prostostoječi oziroma tipski štedilniki. Zidani štedilniki zaradi svoje masivne obzidave nudijo tudi akumulacijo toplote, sploh če so izdelani s stolpom oziroma nadzidkom ali pa je zraven še manjša peč, ki se ogreva s štedilnikom. Prostostoječi štedilniki so večinoma izdelani iz pločevine in toplote ne akumulirajo. Vsi štedilniki pa najbolj intenzivno ogrevajo s kuhalno ploščo, ki se med kurjenjem močno segreva in oddaja toploto.
 • Kamini na bioetanol oddajajo zelo malo toplote, saj njihov namen ni ogrevanje temveč ambientalni efekt ognja. Namenjeni so za občasno in ne  trajno uporabo. Seveda pa se v manjši količini sprošča tudi toplota kot produkt gorenja in moč lahko okvirno ocenimo na 3 kW (pri standardnih modelih gorilnikov dolžine okoli 500 mm).

Pizza peči, žari in vrtni kamini se večinoma nahajajo izven objekta in niso namenjeni ogrevanju temveč za pripravi hrane. Seveda pri tem oddajajo tudi toploto, ki pa je zgolj postranskega pomena. Posebej naj omenimo odprte kamine ali žare, ki se nahajajo v objektih. Gre za odprta ognjišča, ki so namenjena ustvarjanju prijetnega ambienta in v nekaterih primerih tudi pripravi hrane. Toplota pri tovrstnih napravah ni glavni cilj kurjenja, se pa seveda sprošča v prostor z neposrednim sevanjem plamena v kurišču.

Imam moderno hišo s prezračevanjem – kakšno ogrevalno napravo potrebujem?

Moderne hiše s prezračevalnimi sistemi se glede potrebe po toploti in razmer v samem objektu močno razlikujejo od klasičnih hiš, kakršne smo poznali včasih. Potrebe po toploti so namreč majhne, hiše pa so zelo dobro izolirane in zrakotesne. Zaradi tega morajo biti ogrevalne naprave posebej prilagojene za delovanje v takšnih objektih. Ponosni smo na izredno bogate izkušnje pri vgradnji vseh vrst ogrevalnih naprav v najsodobnejše objekte.

Najpomembnejši je zunanji dovod zgorevalnega zraka. Naprava zrak za zgorevanje pridobi od zunaj in ne porablja zraka iz prostora. Zrak v prostoru ostane svež in bogat s kisikom, saj ga ogrevalna naprava ne porablja za proces gorenja. Tudi delovanje naprave je nemoteno in ni odvisno od razmer v objektu.

Nizke toplotne potrebe objektov smo omenili že pri določanju toplotne moči naprave. Pozorni moramo biti na to, da je ogrevalna naprava masivno izvedena, ima sposobnost akumulacije toplote in da ni predimenzionirana. Vse to zagotavlja prijetno ogrevanje in nežno oddajanje toplote, ki ne pregreva prostora.

Zelo pomembna je tudi zrakotesnost ogrevalnih naprav. Prezračevalni sistemi z rekuperacijo običajno niso problematični, saj delujejo na majhnih tlačnih razlikah (v prostor se vrne toliko zraka, kot ga gre iz prostora). Zaradi močno zatesnjenih objektov pa lahko naprave, kot so kuhinjska napa, centralni sesalni sistem ali sušilni stroj, v prostoru povzročijo podtlak. Če je podtlak prevelik, lahko dimni plini izstopijo v prostor, kar pa je za uporabnika neprijetno in celo škodljivo zdravju. V takšnih objektih je vgradnja odprtih kaminov (razen izjem z vgrajenimi tehničnimi varnostnimi sistemi za nadzor podtlaka) skoraj nemogoča. Veliko težav lahko rešimo z namestitvijo kuhinjske nape s filtrom ali pa poskrbimo, da se zrak, ki ga napa izsesa iz prostora, nadomesti z novim, svežim zrakom.

V Pečarstvu Hrovat smo ponosni, da ima naš dolgoletni partner in dobavitelj Spartherm kot edini ponudnik na voljo serijo kaminskih vložkov RLU. Ti kaminski vložki na drva imajo certifikat nemškega inštituta za gradbeništvo DIBt za najvišjo stopnjo zrakotesnosti. Zato so primerni za vgradnjo v vse vrste objektov. Gre za edine kaminske vložke s takšnim certifikatom na evropskem tržišču.

Poleg kaminov s kaminskim vložkom so tudi ostale ogrevalne naprave izdelane vrhunsko in so, razen izjemoma, primerne za vgradnjo v vse vrste objektov.

Za dodatne informacije se obrnite na naše svetovalce, ki vam bodo z veseljem odgovorili na vsa tehnična vprašanja.

Kakšni dodatki in oprema so na voljo?

Ogrevalne naprave že dolgo niso več samo preprosta kurišča, temveč so dovršeni izdelki, pri katerih je uporabniku na voljo velika izbira različnih dodatkov in opreme. Dodatna oprema lahko omogoči večji izkoristek zgorevalnega procesa, preprostejšo in lažjo uporabo ali pa je oblikovne narave in poskrbi za unikaten in dih jemajoč videz. Oglejte si nekaj dodatkov in opreme, ki je na voljo pri najbolj priljubljenih ogrevalnih napravah na povezavi DODATNA OPREMA IN TEHNIKA.

Kakšni materiali so na voljo?

Poleg tehničnih lastnosti je pomemben tudi videz. Lahko ga dosežemo s pravilno izbiro sestavnih in okrasnih materialov. Oglejte si razpoložljive materiale in sestavite ogrevalno napravo po svojih željah na povezavi KAKŠNI MATERIALI SO NA VOLJO.

Rate this page