Kotni kamini Hrovat: Ko toplota dobi pravo obliko!

25.09.2019 /
kotni kamini

Kamini vseh oblik, med drugim tudi kotni kamini, imajo pestro zgodovino razvoja, saj je njihova pot nastanka potekala več desetletij in priča smo bili kar nekaj preobrazbam, preden so nastali modeli, kot jih poznamo danes.

V tem članku bomo malce raziskali to zgodovino in predstavili, zakaj so kotni kamini tako priljubljeni in kako v vaš dom prinesejo občutek domačnosti ter pridih moderne arhitekture. V članku smo odgovorili na naslednja vprašanja: 

  • Razvoj kaminov: Kotni kamini na začetku
  • Kaj je dober kotni kamin in kako ga prepoznamo?
  • Za kakšne hiše so primerni kotni kamini? [Ali so kotni kamini primerni za našo hišo?]
  • Ali so kotni kamini dobra ogrevalna naprava? 
  • Kako bo kotni kamin izgledal v mojem prostoru? [Ali lahko pogledam kotni kamin v mojem domu?] – BREZPLAČNA in PREPROSTA rešitev.
  • Najpogostejša vprašanja in odgovori [prilagojeni za leto 2022]

KOTNI KAMINI NA ZAČETKU

Kot vsi kamini imajo tudi kotni kamini svoje začetke v odprtih kaminih oz. ognjiščih. Ko omenimo odprte kamine, se nam v glavo prikrade misel na toplo odprto ognjišče, ki nas greje, ko sredi zasnežene pokrajine uživamo v leseni koči.

In res je, odprti kamini so še vedno ZAKON. Še posebno v zgoraj omenjenih okoliščinah. A žal živimo v modernem »turbo« svetu, kjer nam žal za uživanje in sproščanje ne ostane veliko časa, prav tako pa so odprti kamini malce nepraktični in energetsko potratni.

Zato so se kmalu razvili kamini s kaminskim vložkom (kamor spadajo tudi kotni kamini), ki so veliko bolj praktični in učinkoviti. Na začetku razvoja so bili na trgu prisotni le kamini z ravnim steklom. Za nekatere je to dovolj, a mnogi so si želeli več. Več možnosti umestitve v prostor, več pogleda na ogenj ter predvsem kamin, ki je malce drugačen. In tukaj so kotni kamini prvič vstopili na evropsko tržišče.

V letih, ki so sledila, so se razvile tudi druge oblike kaminov npr. tunelski kamini, polkrožni kamini ter tristranski oz. panoramski kamini. Še vedno pa kotni kamini predstavljajo odlično mešanico med ravnimi kamini in drugimi dražjimi oblikami. Njihova največja prednost je steklo oz. njegova kotna oblika. Pri kotnih kaminih je steklo dvostransko, kar pomeni, da so občutki in čustva ob gledanju ognja, veliko močnejši.

Poleg tega s takim steklom nadgradimo ambient in predvsem približamo tisti pravi občutek, ki ga dobimo, ko sedimo okoli pravega ognja.

KAJ JE DOBER KOTNI KAMIN

Kotni kamini imajo poleg estetike še nekaj drugih pomembnih lastnosti, ki jih najdemo tudi v vseh ostalih oblikah kaminov s kaminskim vložkom. Lastnosti dobrega kamina lahko najdete TUKAJ.

V tej točki pa se bomo dotaknili stekla oz. odprtine kurišča. Kot smo že omenili, se pri kotnem kaminu pogled na ogenj odpre iz dveh strani. Steklo je v obliki črke L. Zato so idealni za umestitev v kot prostora ali pa za primere, ko želi uporabnik ogenj videti tako iz dnevne sobe kot iz kuhinje ali jedilnice. Na voljo so številni modeli kotnih kaminskih vložkov in vedno najdemo primeren model za vsako domovanje.

kakovostni kotni kamini

Naše podjetje sodeluje z najbolj priznanimi evropskimi proizvajalci, med katerimi bi lahko izpostavili podjetje Spartherm iz Nemčije. Z njimi sodelujemo že več kot 20 let, smo tudi uradni uvoznik ter serviser za njihove naprave. Kvaliteta kaminskih vložkov je na najvišjem nivoju, redno pa so na voljo tudi novi modeli, oblike in tehnične novosti, ki uporabniško izkušnjo popeljejo na popolnoma novo raven.

Pri manjših modelih kotnih kaminov je na voljo odpiranje vrat na stran ali navzgor. Pri večjih modelih pa je zaradi teže krila vrat in njegove velikosti na voljo le dvižno odpiranje. Izredno pomembna je kakovost stekla (ne gre za navadno steklo, temveč za steklokeramiko), vodil za odpiranje vrat in ostalih gibljivih elementov, šamota v kurišču ter celotne konstrukcije.

Seveda pa je poleg vrhunskega kaminskega vložka izredno pomembna tudi kakovostna vgradnja. Vgradnjo kamina mora izvesti usposobljen monter – pečar in za to uporabiti najboljši pečarski material. Le na ta način je kamin kot celota kvaliteten in kar se da funkcionalen.

ZA KAKŠNE HIŠE SO PRIMERNI KOTNI KAMINI?

Kotne kamine lahko uporabljamo praktično v vseh vrstah stanovanjskih objektov. Izredno pomembna je faza projektiranja, kjer se izbere lokacija kamina, njegova okvirna velikost in moč ter ostale lastnosti, ki so pomembne za pripravo objekta in kasnejše pravilno delovanje kamina.

Ko določimo želje in okvirno izberemo model kotnega kamina je na vrsti priprava objekta. Posebno pozornost moramo pri pripravi objekta posvetiti dimniku, dovodu zraka, podlagi pod kaminom ter seveda požarni varnosti.

Kotni kamin v sodobni hiši

Kotni kamini so lahko različnih velikosti. Večina modelov kotnih kaminov za delovanje potrebuje dimnik s premerom tuljave fi 180 mm ali fi 200 mm. Pri večjih modelih kotnih kaminov pa je lahko potreben tudi premer tuljave fi 250 mm. V svojem podjetju priporočamo šamotne dimnike, v kolikor pa ta izvedba ni možna, so seveda na voljo tudi rešitve z inox dimniki. Dimniki iz nerjavečega jekla morajo biti izolirani (troslojni inox dimnik), obzidan pa mora biti s požarnim jaškom iz certificiranih izolacijskih plošč. Tako se zagotovi požarna varnost tudi v primeru dimniškega požara. Poleg pravilne izbire in postavitve dimnika pa je pomembno tudi vzdrževanje. Dimniki morajo biti redno čiščeni, saj se s tem omogoči pravilen odvod dimnih plinov. Z rednimi pregledi pa poskrbimo, da se v dimnik ne nabirajo saje, ki so v večini primerov krivi za nastanek dimniških požarov. Več o vzdrževanju dimnika pa smo zapisali tudi v enem izmed naših prejšnjih blogov. Najdete ga TUKAJ.

Kotni kamini tako kot vse ogrevalne naprave potrebujejo tudi svež dovod zgorevalnega zraka od zunaj ali iz ustrezno prezračevanega prostora. Zrak se običajno pripelje po ceveh v AB plošči ali estrihu, ustrezen premer cevi za kotne kamine pa je fi 15 cm oz. 175 cm2. V primeru, ko vgradnja okrogle cevi ni možna, se uporabijo pločevinaste cevi 200×90 mm, ki zagotavljajo ustrezen pretok zraka.

Podlaga za vse vrste kaminov, tudi kotne kamine mora biti ustrezno pripravljena. To pomeni, da pod kaminom ne sme biti talnega gretja, drugih inštalacij ter mehkejših izolacijskih materialov. Estrih se pod kaminom lahko izvede, le izolacija mora biti trša (npr. stirodur XPS 300).

Izrednega pomena je tudi požarna varnost. V zidanih objektih je toplotna zaščita namenjena odboju toplote v kamin in povečuje izkoristek in ogrevalni efekt naprave. Pri montažnih ali lesenih objektih, pa moramo požarni zaščiti nameniti več pozornosti. Vse ogrevalne naprave v takšnih objektih, tudi kotni kamini, morajo imeti na stikih z gorljivim gradbenim materialom več slojev požarne izolacije, ki preprečuje prehod toplote. To je potrebno predvideti že v fazi projektiranja.

SO PRAVI ZA, VAS ČE ŽELITE KVALITETNO OGREVALNO NAPRAVO!

Torej, če iščete pravo kombinacijo med kvaliteto in ceno, potem so kotni kamini prava izbira za vas.  Prinašajo vse, kar si predstavljamo, ko v dnevni sobi sedimo na kavču in razmišljamo o tem, kako lepo bi bilo, če bi ambient nadgradili s plapolanjem ognja.

Poleg romantičnega ambienta, ki ga ustvari dvostransko steklo, navdušijo s svojo raznovrstnostjo in estetiko. Sodobne tehnike in materiali, poskrbijo, da lahko ugodimo vsem vašim željam in vam zgradimo kamin, ki bo v vaš dom prinesel občutek pravega doma.

Če imate še kakšno vprašanje, ali pa vas zanima več o delovanju kotnih kaminov, nas lahko kadarkoli kontaktirate preko našega kontaktnega obrazca, ki ga najdete TUKAJ, ali pa nas pokličete  na telefonsko številko 031/706 009 ter z veseljem vam bomo pomagali.

P.S. Želite že ZDAJ preveriti, kako vaš sanjski kotni kamin izgleda v prostoru?

Ker vemo, da si je vse lažje predstavljati, če vidimo sliko ali video, smo za vas pripravili prav poseben program, kjer lahko TAKOJ preverite videz in postavitev kamina v vašo sobo. Samo kliknite TUKAJ in preusmerilo vas bo na program in že lahko oblikujete svoj novi kotni kamin.

Pogosta vprašanja in odgovori

Zakaj se priporoča uporaba kotnega kamina?

Kotni kamini niso posebna skupina kaminov ampak se to poimenovanje pogosto uporablja za vse vrste kaminom z odprtino kurišča v obliki črke L. To velja za kamine na drva, na plin, na bioetanol ali pa električne kamine. Najpogostejši kamini so še vedno kamini na drva s kaminskim vložkom in med temi so v zadnjih letih vsekakor najpopularnejši kotni kamini. Omogočajo lep pogled na ogenj, saj je ogenj viden iz dveh strani. Na voljo so številne izvedbe kotnih kaminskih vložkov in tako vsakdo najde primeren model zase.

Ali so kotni kamini dražji od navadnih / klasičnih kaminov?

Kotni kamini spadajo v srednji cenovni razred kaminov oz. kaminskih vložkov. Ravni kaminski vložki so ugodnejši od kotnih medtem ko so tunelski, tristranski in polkrožni kaminski vložki dražji od kotnih. Se pa cena poleg oblike razlikuje tudi glede na način odpiranja vrat (stranko/dvižno), način obzidave, uporabo materialov za obzidavo …

Ali steklo pri kotnih kaminih vedno ostane čisto, da je pogled vanje nemoten?

Čisto steklo je odvisno od kvalitete kaminskega vložka in načina uporabe. V primeru, da uporabljamo kvaliteten kaminski vložek v skladu z navodili pečarja potem steklo lahko zelo dolgo ostane čisto. Kaminski vložki v naši ponudbi imajo brez izjeme dovod sekundarnega zgorevalnega zraka nad steklom. Svež zraka torej »pada« ob notranji strani stekla navzdol proti dnu kurišča in tvori sloj med dimom in steklom. Dim v manjši meri pride v stik s steklom in sajenje je minimalno. Pomembno je tudi, da je gorenje optimalno (dovolj zraka v kurišču) in da za gorenje uporabljamo primerno suh les, ki ga ustrezno zanetimo.

Ali so kotni kamini primerni za vse vrste hiš?

Da, kotni kamini so primerni za vse vrste hiš, saj gre le za obliko kamina in ne tehnični tip naprave.

3/5 - (2 votes)

3/5 - (2 votes)