KURJENJE DRV: Miti in resnice! (katera drva so primerna za kurjenje)

23.04.2020 /

Kurjenje drv za ogrevanje je v Slovenijo zelo popularno. V naših 60 letih obstoja se tako pogosto srečujemo z vprašanjem: “Katera drva so primerna za kurjenje v kaminu oz. peči?” Kot eksperti na področju kaminov ter peči na drva, smo tako pripravili odgovor na vaše vprašanje. 

Odgovor na to vprašanje ni tako preprosto, zato je dobro vedeti nekaj stvari, ki vam bodo pomagale pri boljšem izkoristku izgorevanja in podaljšali življenjsko dobo ogrevalne naprave. V članku smo odgovorili na sledeča vprašanja: 

  • Kateri les je najboljši za kurjenje?
  • Ali lahko kurimo moker les?
  • Kje najdem dober les za ogrevanje?

KATERI LES JE NAJBOLJŠI ZA KURJENJE?

Kateri les je najboljši za kurjenje? Katera drva izbrati za ogrevanje? Kakšna drva potrebujem za dobro gorenje ognja v kaminski peči?

Presenečni boste, da ne igra toliko vloge les, ki ga kurimo, ampak kako ga kurimo. Nezadostna količina zgorevalnega zraka povzroča nepopolno izgorevanje, s tem pa škodljive emisije in smoljenje kurilne naprave in dimnika.

Tipičen primer je smrekov les za kurjenje. Smrekov les kot gorivo, ki ima slab sloves, je v resnici ustrezen les za ogrevanje, če pustimo, da gori in ne tli. Če pustimo, da gori zaradi svoje sestave oddaja veliko toplote in izgoreva čisto.

Enako velja za vse iglavce.

Gostejši les listavcev gori zaradi svoje velike gostote počasneje kot iglavci in manj zasmoli dimnik, če ne pripiramo zraka. So pa iglavci idealni v kombinaciji z listavci kot netilo. Ogenj zakurimo tako, da ga začnemo z iglavci, ki bodo hitro sprostili veliko energije in s tem vžgali tudi les listavcev.

Pomemben je tudi način kurjenja. V svojem podjetju priporočamo način kurjenja od zgoraj. Prikaz pravilnega kurjenja si lahko ogledate na tem videu: https://www.youtube.com/watch?v=hqmSZQ3cMYk

NIKOLI NE KURIMO MOGKREGA LESA!

Nikdar ne kurimo mokrega lesa, ker pomemben del energije, ki bi moral biti namenjen uplinjanju lesne mase in s tem gorenju porabi kot toplota za izparevanje vode. S tem ne nastajajo samo pare in kondenzi, ki izdatno smolijo naš dimnik, ampak tudi izgubljamo toploto pri pretvorbi vode v paro.

Kje najdem les za ogrevanje? DOBER LES NAJDETE V DOMAČEM OKOLJU

Velikokrat smo se tudi srečali z vprašanjem, kje sploh najti dober les. Čeprav se tudi to vprašanje za mnoge zdi samoumevno, je za nekoga, ki nikdar ni kuril naprave na drva, to zelo pomembno vprašanje.

Pogosto uporabniki kaminov in peči drva iščejo v večjih nakupovalnih centrih in tam kupijo palete drv, ki pa velikokrat niso dovolj posušene. Gorenje je zato neefektivno, in kot smo že omenili, lahko zasmolijo naš dimnik.

Kamin na drva, ki ogreva.

Najboljša izbira so lokalni kmetje, ki se ukvarjajo z gozdarsko dejavnostjo. Le-ti običajno prodajajo dobra drva, ki so tudi primerno sušena ter zato idealna za kurjenje v kaminu oz. peči.

Da so drva primerna za kurjenje, mora biti vlažnost pod 20%, kar pomeni, da so se ma zraku sušila približno 2 leti. Ravno zato so kmetje idealna izbira, ker imajo taka drva na zalogi, medtem ko trgovski centri tega ne ponujajo oz. redko.

Priporočamo, da pred nakupom drv z merilcem vlažnosti preverite nekaj kosov in se tako prepričate o suhosti drv, ki jih kupujete.

ČE IMATA DODATNA VPRAŠANJA, SMO TU ZA VAS!

Upamo, da smo s tem prispevkom odgovorili na večno vprašanje o lesu. Če potrebujete dodatne informacije ali iščete novo ogrevalno napravo, pa nas kontaktirajte.

Z veseljem vam bomo priskočili na pomoč.

5/5 - (1 vote)

5/5 - (1 vote)