Prednosti in slabosti TV ekrana nad kaminom

27.06.2022 /

Na kaj je potrebno biti pozoren, ko gradimo kamin in nanj montiramo TV ekran. 

Številni lastniki domov želijo dandanes nad svoje kamine namestiti TV ekran. Pa je to sploh pametno? Gre to skupaj z vso toploto, ki jo proizvede kamin? Na kratko – da. Vendar le v kolikor zagotovite, da vaš televizor ne bo poškodovan zaradi vročine, saj je treba paziti, da se toplota, ki jo ustvari kamin, preusmeri stran od televizije.

Za vas smo pripravili pluse in minuse različnih tipov kaminov, nad katerimi je možno namestiti TV ekran. Vsi podatki so informativne narave, pri projektiranju izvedbe kamina s TV ekranom je treba predvideti ustrezne tehnične rešitve in odmike. 

 

PLINSKI KAMIN

Prednosti takšnega kamina sta enostavna uporaba, nadzorovanje moči plamena in velikosti ognja ter dejstvo, da se toplota v prostor sprosti večinoma preko stekla in zgornjega zračnika. Seveda temu ni tako, če se kamin obzida z akumulacijsko sevalnimi ploščami. V tem primeru je topla tudi obloga kamina. Steklo kamina se med uporabo ne odpira, zato ni nevarnosti izhoda dima in prekomerne toplote iz kurišča, kot se to lahko zgodi pri kaminih na drva. 

Slabost je ta, da zahteva minimalno 30 centimetrov razmika med kaminom in TV ekranom ter vmesno polico ali nišo. Kaminska obloga mora biti izvedena z izolacijskih plošč, ki ne prevajajo toplote in pregrevajo TV ekrana. 

 

KAMIN NA BIOETANOL Z AVTOMATSKIM DELOVANJEM 

Velikost ognja in plamenov lahko pri tem kaminu kontroliramo prek daljinskega upravljalnika, aplikacije na telefonu ali na kontrolni enoti na napravi, poleg tega pa ne proizvaja dima, saj ali pepela. Pod minus tu štejemo to, da zahteva minimalno oddaljenost 50 centimetrov med kaminom in TV ekranom ter vmesno polico ali nišo. 

Zgornja kamina sta najbolj priporočljiva, če se odločite montaže TV ekrana nad kaminom. V kolikor izbiramo favorita, je to zagotovo kamin na bioetanol, ki ima manjšo toplotno moč, ne potrebuje dimnika in je najbolj prilagodljiv glede vgradnje. 

 

KAMIN NA DRVA S STEKLENIMI VRATI

To je prvi tip kamina na našem seznamu, kjer najdemo več minusov kot plusov. Med gorenjem ne moremo bistveno kontrolirati jakosti ognja, kamini dosegajo visoke toplotne moči in so po pravilu obzidani z akumulacijsko sevalnimi ploščami, da nežnejše in bolj prijetno oddajajo toploto v prostor. Vse to so razlogi, ki govorijo proti namestitvi televizorja na tovrstne kamine. Izvedba je torej možna, ni pa priporočljiva. Potrebno je prilagoditi projekt kamina, ga obzidati z izolacijskimi ploščami, vgraditi TV v nišo ali nad polico ter poskrbeti za ostale ukrepe. 

 

KAMIN NA BIOETANOL Z ROČNIM UPRAVLJANJEM

Vgradnjo TV ekrana v kombinaciji s tem kaminom odsvetujemo, saj ni možno efektivno kontrolirati velikosti plamena. Toplotna obremenitev na televizijo pa je posebno pri večjih modelih lahko velika. 

Izvedba je kljub temu možna v primeru večjega odmika TV ekrana od gorilnika ter varnostnih ukrepov – polica pod televizijo ter/ali niša za TV. Priporoča se manjše modele z nižjo toplotno močjo. 

 

ODPRT KAMIN NA DRVA

Močno odsvetovan in skrajno neprimeren kamin za montiranje TV ekrana nad njim pa je odprt kamin na drva. Odsvetujemo ga zaradi nemožnosti nadziranja toplotne moči ognja in velikosti plamena, saj lahko posledično pepel, saje in dim uničijo oziroma poškodujejo TV. 

 

POVZETEK

Možnosti torej obstajajo, so pa pogojene s spremembami konstrukcije, varnostnimi ukrepi in kompromisi glede delovanja oz. oddaje toplote. 

Pri Pečarstvu Hrovat kombinacije TV ekrana in kamina ne promoviramo kot vrhunsko arhitekturno rešitev. Večinoma temu nasprotujemo zato, ker se s takšno postavitvijo zmanjša ogrevalna površina in odvzame čar samega kamina v prostoru, saj oči ne vedo kam gledati. Bomo gledali pomirjujočo igro plamenov ali nogometno tekmo na ekranu nad njim? 

Veliko bolj praktično in navsezadnje tudi estetsko je namreč kamin in TV ekran ločiti, saj služita dvema različnima namenoma.

V kolikor pa ste prepričani v izvedbo TV ekrana nad kaminom bi za tak projekt vsekakor najbolj priporočali kamin na bioetanol z avtomatskim delovanjem, ki dovoljuje izvedbo tako kamina kot postavitev TV-ja z minimalnimi kompromisi na obeh straneh. 

Iščete nov kamin za svoj dom, počitniški objekt ali pa vas novi arhitekturni projekt? Oglejte si širok nabor kaminov pri Pečarstvu Hrovat TUKAJ

5/5 - (1 vote)

5/5 - (1 vote)