KVALITETA MATERIALOV OZ. ZAKAJ NI VSAK KAMIN DOBER KAMIN

10.08.2018 /

KurivoSplošno znano dejstvo je, da večina ljudi kupuje z očmi. To pomeni, da večinoma pozornost posvečamo zunanjosti izdelka, njegovemu designu in privlačnosti. Predstavljamo si kamin, kako izgleda v naši dnevni sobi, iz katerega materiala bo polica pred njim in kako se kamin skladal s talnimi oblogami ali kavčem v bližini.

Vsekakor je zunanji izgled izdelka pri kaminih, pečeh in ostalih ogrevalnih napravah izrednega pomena. So pa ti izdelki delujoče naprave, kjer je ključnega pomena tudi kvaliteta materialov in izvedbe. Te zadeve so tehnično nepodkovanemu kupcu običajno skrite in niso vidne na prvi pogled. Z »lepim« dizajnom smo lahko hitro zavedeni, saj se bistvo običajno skriva v notranjosti.

Vsak kupec kamina, lončene peči ali druge podobne naprave mora biti poleg zunanjosti pozoren tudi na naslednje elemente naprave:

KURIŠČE OZ. KAMINSKI VLOŽEK

Kurišče oz. kaminski vložek

Kurišče oz. kaminski vložek je jedro vsake naprave, v njem se odvija zgorevalni proces. Pri kaminih kurišče predstavlja kaminski vložek s steklenimi vrati, šamotno oblogo kurišča in kovinsko konstrukcijo. Pri lončenih pečeh je kurišče ročno izdelano iz šamotnih opek, spredaj pa so kovinska vrata s steklom. Pri štedilnikih imamo kovinska vrata in ogrodje, kurišče pa je šamotno…

Bistvenega pomena za vzdržljivost in dolgo življenjsko dobo izdelka je kvaliteta kurišča. Mora biti trpežno, robustno, tehnično dovršeno ter kvalitetno izdelano. Na ta način bo naprava dobro in dolgo delovala. Pri izbiri kurišča, vrat kurišča ali kaminskega vložka, se ne izplača delati kompromisov.

MATERIAL ZA OBZIDAVO

Kvaliteta materiala, s katerim je ogrevalna naprava obzidana bistveno vpliva na oddajo toplote, način ogrevanja

ter življenjsko dobo naprave.Pomembno je, da se izbereji kvalitetni pečarski materiali, ki omogočajo optimalno oddajo toplote. Žal pa v praksi vidimo veliko kaminov, obzidanih z neprimernim materialom, ki so neučinkoviti, ne dosegajo pričakovanj naročnikov ali pa so celo nevarni za uporabo.Kvalitetni pečarski materiali

KAMINBAU PLOŠČE so najbolj ustrezen material za obzidavo kaminov, peči, štedilnikov in drugih ogrevalnih naprav. Lastnosti materiala, ki sestavlja te plošče, omogočajo hiter prehod toplote iz notranjosti oboda v prostor, ki se hitro segreje. Hkrati ima sposobnost akumulacije in tako zadržuje toploto, ki jo obod seva še dolgo po tem, ko ogenj že ugasne.

Pečarski šamot

PEČARSKI ŠAMOT se uporablja za zidavo vseh vrst kurišč (lončene in krušne peči, pizza peči, štedilniki, vrtni kamini) ter zidavo zunanjih slojev teh naprav. Je najbolj razširjen in vsestransko uporabljen pečarski material.

 

IZOLACIJSKI MATERIALI morajo biti v kaminu ali peči poleg materialov, vgrajeni v smeri proti steni, tudi materiali za toplotno in požarno zaščito. Ustreznost materiala in načina vgradnje določajo Pravila pečarske stroke OZS (2008). Posebej pomembna je požarna zaščita v lesenih in montažnih objektih.

NEPRIMERNI MATERIALI za obzidavo kaminov, peči in ostalih naprav so gips plošče (knauf) ali pa plinobeton (siporeks) in ostali podobni materiali. Uporaba siporeksa, je primerna samo v predelu podstavkov in tam, kjer ni toplotnih obremenitev.

V tem sporočilu smo vas hoteli spomniti na pomembnost skritih detajlov in materialov v notranjosti naprav. Ti so očem skriti, vendar ključno vplivajo na delovanje naprave in zadovoljstvo uporabnika. Zanesljiv izvajalec poskrbi, da so vgrajeni materiali vrhunski in končen izdelek brezhiben.

Kamin

5/5 - (1 vote)

5/5 - (1 vote)