Kamin in peč na drva – okolju prijazno ogrevanje

11.04.2022 /

Kamin in peč na drva – okolju prijazno ogrevanje

Že tisočletja gorenje lesa nudi človeku prijetno toploto, vendar bo les tudi v prihodnosti igral pomembno vlogo. Ali je peč na drva okolju prijazno ogrevanje? Večino virov se strinja s tem.

Surovina za peč na drva: LES

Les je shranjena sončna energija in sonce je naš najpomembnejši obnovljiv vir energije. Iz lesa pridobimo več energije kot iz hidro, vetrnih in solarnih elektrarn skupaj.

V nasprotju s kurilnim oljem, je les obnovljiv vir energije in je ogljično nevtralen. Kamin in peč, ki kot gorivo uporabljata les, pomembno prispevata k ogrevanju brez izpustov ogljika. Vseeno pa ogrevanje z lesom, skupaj z industrijo, kmetijstvom in prometom, delno prispeva k emisijam prašnih delcev.

Dobra novica: Naši gozdovi in drevesa poleg pretvorbe za okolje škodljivega ogljikovega dioksida v kisik, opravljajo tudi funkcijo filtra finega prahu v ozračju.

Gozd je vse okoli nas. Drva so tako dobra izbira za kurjavo.

Gozd je vse okoli nas. Drva so tako dobra izbira za kurjavo.

Podrobneje si poglejmo emisije pri ogrevanju z lesom za kamin in peč

Velik del emisij nastane zaradi zastarelih ogrevalnih naprav, ki ne ustrezajo več modernim standardom ogrevalne tehnike. 2/3 emisij nastane zaradi uporabe teh zastarelih in neučinkovitih kaminov in peči. Moderni ogrevalni sistemi na lesno biomaso povzročijo le delček emisij v primerjavi s starimi napravami. Z inovacijami in izboljšavami učinkovitosti ogrevalnih sistemov, se bo pozitivni trend nadaljeval tudi v prihodnje. Po tem je moč že sklepati, da je les dobra izbira za gorivo in da peč na drva res ne povzroča toliko negativnih posledic, kot bi si mogoče mislili.

Cilj je, da se izpusti finega prahu do leta 2050 zmanjšajo za 90%. V prihodnosti bodo zastarele ogrevalne sisteme na olje ali plin zamenjali moderni ogrevalni sistemi na lesno biomaso in ostale tehnologije, povezane z obnovljivimi viri energije.

Največji potencial za zmanjšanje emisij prašnih delcev je menjava starih, neučinkovitih naprav z novimi, naprednimi kamini in pečmi, ki povzročajo minimalno stopnjo emisij. Rešitev, da kurjava lesa postane bolje sprejeta se nahaja torej v zamenjavi opreme in ne v zmanjšanju ogrevanja z lesom (drvi).

Novi učinkoviti ogrevalni sistemi na lesno biomaso ne zmanjšujejo le emisij prašnih delcev, temveč z boljšo tehnologijo izgorevanja dosegajo tudi manjšo porabo goriva.

Kamin na drva Spartherm

Poglejte si naše najnovejše modele kaminov: www.pecarstvo-hrovat.si/kamini-na-drva in peči: www.pecarstvo-hrovat.si/loncene-in-krusne-peci

Gre za dobro varovanje okolja in ozračja, predvsem pa je tudi veliko bolj ekonomično. Seveda pa menjava starih naprav z novimi, ni edini možen ukrep za zmanjšanje emisij prašnih delcev. Zelo veliko lahko storimo uporabniki s pravilnim kurjenjem in upoštevanjem nasvetov strokovnjakov. Samo s pravilnim netenjem ognja in ponovnim nalaganjem polen lahko zmanjšamo količino škodljivih emisij do 50%.

Primer: za kurjenje z minimalnimi emisijami uporabljajte le suh in naraven les. S tem ima kamin ali tudi daljšo življensko dobo.

Že več kot 60 let si pri Pečarstvu Hrovat prizadevamo k moderni in ekološki izgradnji kaminov in peči na biomaso.

Več o biomasi, kaminih in pečeh pa v prihodnjih blogih.

 

Lep Pozdrav,
Miha Hrovat, dipl. inž. str. (UN)

3.7/5 - (3 votes)

3.7/5 - (3 votes)