Kamin in peč na drva – okolju prijazno ogrevanje

11.04.2022 /

Kamin in peč na drva – okolju prijazno ogrevanje

Že tisočletja gorenje lesa nudi človeku prijetno toploto, vendar bo les tudi v prihodnosti igral pomembno vlogo.

Les je shranjena sončna energija in sonce je naš najpomembnejši obnovljiv vir energije. Iz lesa pridobimo več energije kot iz hidro, vetrnih in solarnih elektrarn skupaj.

V nasprotju s kurilnim oljem, je les obnovljiv vir energije in je ogljično nevtralen. Kamin in peč, ki kot gorivo uporabljata les, pomembno prispevata k ogrevanju brez izpustov ogljika. Vseeno pa ogrevanje z lesom, skupaj z industrijo, kmetijstvom in prometom, delno prispeva k emisijam prašnih delcev.

Dobra novica: Naši gozdovi in drevesa poleg pretvorbe za okolje škodljivega ogljikovega dioksida v kisik, opravljajo tudi funkcijo filtra finega prahu v ozračju.

Gozd

Podrobneje si poglejmo emisije pri ogrevanju z lesom za kamin in peč

Velik del emisij nastane zaradi zastarelih ogrevalnih naprav, ki ne ustrezajo več modernim standardom ogrevalne tehnike. 2/3 emisij nastane zaradi uporabe teh zastarelih in neučinkovitih kaminov in peči. Moderni ogrevalni sistemi na lesno biomaso povzročijo le delček emisij v primerjavi s starimi napravami. Z inovacijami in izboljšavami učinkovitosti ogrevalnih sistemov, se bo pozitivni trend nadaljeval tudi v prihodnje.

Cilj je, da se izpusti finega prahu do leta 2050 zmanjšajo za 90%. V prihodnosti bodo zastarele ogrevalne sisteme na olje ali plin zamenjali moderni ogrevalni sistemi na lesno biomaso in ostale tehnologije, povezane z obnovljivimi viri energije.

Največji potencial za zmanjšanje emisij prašnih delcev je menjava starih, neučinkovitih naprav z novimi, naprednimi kamini in pečmi, ki povzročajo minimalno stopnjo emisij.

Novi učinkoviti ogrevalni sistemi na lesno biomaso ne zmanjšujejo le emisij prašnih delcev, temveč z boljšo tehnologijo izgorevanja dosegajo tudi manjšo porabo goriva.

Kamin na drva Spartherm

Poglejte si naše najvovejše modele kaminov: www.pecarstvo-hrovat.si/kamini-na-drva in peči: www.pecarstvo-hrovat.si/loncene-in-krusne-peci

Gre za dobro varovanje okolja in ozračja, predvsem pa je tudi veliko bolj ekonomično. Seveda pa menjava starih naprav z novimi, ni edini možen ukrep za zmanjšanje emisij prašnih delcev. Zelo veliko lahko storimo uporabniki s pravilnim kurjenjem in upoštevanjem nasvetov strokovnjakov. Samo s pravilnim netenjem ognja in ponovnim nalaganjem polen lahko zmanjšamo količino škodljivih emisij do 50%.

Primer: za kurjenje z minimalnimi emisijami uporabljajte le suh in naraven les. S tem ima kamin ali tudi daljšo življensko dobo.

Že več kot 60 let si pri Pečarstvu Hrovat prizadevamo k moderni in ekološki izgradnji kaminov in peči na biomaso.

Več o biomasi, kaminih in pečeh pa v prihodnjih blogih.

 

Lep Pozdrav,
Miha Hrovat, dipl. inž. str. (UN)

5/5 - (2 votes)

5/5 - (2 votes)