Kakšno ogrevalno napravo potrebujem?

Če ste odgovorili na zgornja vprašanja, ste že korak bližje izbiri prave naprave. Veste, kakšne so vaše želje in potrebe.

  • Če želite kuriti le občasno, v prehodnih obdobjih ali morda za vikende, je za vas najbolj primeren vgradni kamin s kaminskim vložkom, saj je hitro odziven, ima akumulacijo toplote in poskrbi za prijetno domačnost z lepim pogledom na ogenj. Izberete pa lahko tudi kaminsko peč na drva ali pelete.
  • Če je vaš glavni cilj ogrevanje ali podpora primarnemu viru ogrevanja in boste kurili vsak dan, potem se odločite med lončeno pečjo in kaminom s kaminskim vložkom. Prednost lončene peči je masivnost in z njo povezana dolgotrajna akumulacija toplote, tako da ostane topla na primer do jutra preko cele noči. Naše peči so lahko tradicionalne ali pa zelo moderne. Imajo velika steklena vrata, ki omogočajo pogled na ogenj v kurišču. Oblikovno so torej lahko zelo podobne modernim kaminom.
  • Kdor želi ogrevati celo hišo, naj izbere toplovodni kamin s kaminskim vložkom, lončeno peč, štedilnik ali pa kaminsko peč na drva oziroma pelete. Naprava naj ima integriran izmenjevalec toplote, saj ta prenaša toploto na vodo, ki se nato porabi za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode. Takšen prenos toplote je veliko bolj kakovosten in prijeten za uporabnika, kot je na primer prenos toplote z razpihom toplega zraka.
  • Kulinarični navdušenci lahko izbirate med štedilnikom, pizza in krušno pečjo, zunanjim vrtnim kaminom ali pa kar letno kuhinjo na vrtu. Izbira je odvisna od vaših potreb in želja ter razpoložljivega prostora. Velikost, oblika in način izvedbe teh naprav se v največji meri prilagodi vašim željam in navadam pri pripravi dobrot.
  • Obstaja pa tudi možnost za tiste, ki nimate dimnika, ne želite pripravljati in sekati drv ali kuriti. Kdor želi ogenj brez dima in brez dodatnega dela, lahko izbere kamin na bioetanol, ki pričara dobro vzdušje in je izredno čist za uporabo in vzdrževanje. Obstaja pa tudi možnost vgradnje plinskega kamina, ki za razliko od kamina na bioetanol, potrebuje poseben odvod dimnih plinov.

Predlagamo, da si ogledate posamezne naprave iz naše ponudbe in se podučite o njihovih lastnostih in prednostih. Tako boste lažji sprejeli odločitev o tem, katero napravo potrebujete.

Rate this page