Kakšno moč naj ima moja nova ogrevalna naprava?

Toplotna moč ogrevalne naprave nam pove, koliko toplote bo naprava oddajala v prostor. To je za uporabnika zelo pomemben podatek, saj mora biti prilagojena toplotnim potrebam prostora, kjer je naprava postavljena.

Pri določanju potrebne toplotne moči naprave igrajo pomembno vlogo tudi tip gradnje objekta (klasična gradnja, nizkoenergijska hiša, pasivna hiša …), kakovost stavbnega pohištva (tesnjenje), izolacija, velikost prostora, postavitev naprave v prostoru ter povezava z drugimi prostori v hiši.

Toplotna moč je pri ogrevalnih napravah na drva odvisna od količine goriva in intervala nalaganja goriva. Večja, kot je količina in pogosteje, ko nalagamo gorivo, večja je toplotna moč naprave in seveda obratno. Toplotna moč je torej neposredno povezana z velikostjo kurišča, ki določa optimalno količino naloženega goriva.

Pogostost nalaganja je odvisna od potreb in navad uporabnika. Večkrat, ko naložimo, več toplote dobimo v prostor. Osnovni podatek o toplotni moči je torej samo ocena moči, ob uporabi pa je odvisna od načina kurjenja. Niso pa vse naprave namenjene večkratnemu zaporednemu nalaganju goriva.

  • Masivne lončene peči imajo zelo nizko toplotno moč (2-6 kW) in so primerne za moderne hiše z nizkimi toplotnimi potrebami in manjše prostore. Akumulacija toplote omogoča oddajanje toplote tudi do 24 ur po prenehanju kurjenja. Ustrezna pogostost nalaganja drv je lahko na 6, 8, 12 ali celo 24 ur. Toplota se nežno in počasi prenaša v prostor s sevanjem obzidave in prostor se ne ogreje prekomerno. Podobno velja tudi za krušne peči, le da je v tem primeru kurišče večje in omogoča večjo moč tudi zaradi večje količine goriva.
  • Vgradni kamini na drva s kaminskim vložkom so najbolj priljubljene ogrevalne naprave v slovenskih domovih. V našem podjetju jih vedno obzidamo z masivnimi akumulacijsko–sevalnimi ploščami, ki omogočajo oddajanje toplote do okvirno 4 in 6 ur po prenehanju gorenja. Velika ponudba modelov kaminskih vložkov omogoča izbiro manjših modelov z nižjo toplotno močjo ali pa večjih modelov z velikimi steklenimi vrati, pri katerih je toplotna moč večja. Tudi kamini s kaminskim vložkom so primerni za vgradnjo v vse vrste objektov, je pa v projektni fazi treba določiti ustrezno velikost in moč kaminskega vložka.
  • Prostostoječe kaminske peči na drva in pelete so izdelane iz pločevine in kamnitih ali keramičnih okrasnih elementov in ne nudijo akumulacije toplote. Prostor intenzivno ogrejejo, a po prenehanju gorenja oddajanje toplote tudi hitro poneha. Priporočamo jih predvsem za počitniške in tiste objekte, kjer je kurjenje zgolj občasno in je zaželeno, da se prostor hitro segreje.
  • Štedilniki na drva so lahko masivni zidani ali prostostoječi oziroma tipski štedilniki. Zidani štedilniki zaradi svoje masivne obzidave nudijo tudi akumulacijo toplote, sploh če so izdelani s stolpom oziroma nadzidkom ali pa je zraven še manjša peč, ki se ogreva s štedilnikom. Prostostoječi štedilniki so večinoma izdelani iz pločevine in toplote ne akumulirajo. Vsi štedilniki pa najbolj intenzivno ogrevajo s kuhalno ploščo, ki se med kurjenjem močno segreva in oddaja toploto.
  • Kamini na bioetanol oddajajo zelo malo toplote, saj njihov namen ni ogrevanje temveč ambientalni efekt ognja. Namenjeni so za občasno in ne  trajno uporabo. Seveda pa se v manjši količini sprošča tudi toplota kot produkt gorenja in moč lahko okvirno ocenimo na 3 kW (pri standardnih modelih gorilnikov dolžine okoli 500 mm).

Pizza peči, žari in vrtni kamini se večinoma nahajajo izven objekta in niso namenjeni ogrevanju temveč za pripravi hrane. Seveda pri tem oddajajo tudi toploto, ki pa je zgolj postranskega pomena. Posebej naj omenimo odprte kamine ali žare, ki se nahajajo v objektih. Gre za odprta ognjišča, ki so namenjena ustvarjanju prijetnega ambienta in v nekaterih primerih tudi pripravi hrane. Toplota pri tovrstnih napravah ni glavni cilj kurjenja, se pa seveda sprošča v prostor z neposrednim sevanjem plamena v kurišču.

Rate this page