PEČARJEV NASVET: Kje sploh dobiti dobra drva?

08.06.2018 /

Vprašanje je logično za nekoga, ki živi na vasi oz. že od malega kuri peč. A za nekoga, ki si je ravnokar ustvaril družino in se iz mesta končno preselil v svojo novo hišo s kaminom, pa zna to biti kar izziv.

Seveda pa ni samo kamin tisti, ki potrebuje drva, tudi žar moramo zakuriti z drvmi, da dobimo tisti pravi okus mesa. In čeprav je lesa na voljo dovolj, ne moremo oditi kar v prvi gozd in si tam nasekati drva. Prvič nas bo kdo prijavil, ter drugič se lahko pri tem poškodujemo.

Torej, kje potem sploh dobiti drva? Pravzaprav imamo na voljo dve možnosti.

DrvaOBIŠČITE VEČJE NAKUPOVALNE CENTRE Z GRADBENIM MATERIALOM

Prva je, da odidemo v večje trgovine z gradbenim materialom (Bauhaus, Obi, Merkur), kjer prodajajo že pripravljene palete drv različnih dolžin. Poleg tega dobimo tudi trske in zadeva je rešena. Sliši se preprosto, kajne?

Res je preprosta, a taka drva so velikokrat preveč vlažna in bodo zelo slabo gorela. Poleg tega je to izjemno drago, saj če si boste izračunali stroške na kilogram trsk, se boste samo prijeli za glavo.

Zato je veliko boljše izbrati drugo pot.

DrvaDRVA NAROČITE PRI LOKALNEM KMETU

Z malo raziskovanja kraja, kjer živite, boste hitro odkrili, kdo kaj dela in kje se da kakšno stvar dobiti. Enostavno z družino pojdite na en sprehod po vasi in se ustavite na prvi kmetiji, ki jo zagledate. Namreč večje kmetije imajo v lasti tudi druge površine (gozd, travnike), ki jih potrebujejo za oskrbovanje svoje živine.

Lastnika nato povprašajte, ali ima na prodaj drva oz. ali vam lahko kako pomaga pri tej zagati. V primeru, da jih ne bo imel, vas bo gotovo usmeril do nekoga, ki se v ožji okolici s tem ukvarja.

Taka drva so veliko boljša in predvsem cenejša. Imajo manj vlažnosti in vaš kamin bo bolje gorel. Glede trsk pa lahko tistega, ki vam bo pripeljal drva, prosite, da vam jih malce pripravi. V roke mu stisnite kak evro več in kupčija bo sklenjena ter obe strani bosta zadovoljni. Seveda pa si lahko tudi sami nasekate trske. Vse kar potrebujete, je dobra sekira, utrjena podlaga in malce previdnosti. S takim pristopom bo vaš žar zakurjen že ta vikend.

DrvaTorej, če ste novi na podeželju in nimate izkušenj s kurjenjem, je prvi korak raziskava okolja in kakšen kratek sprehod. S tem boste spoznali novo okolje in predvsem dobili uporabne informacije, kje se da kaj dobiti. In ne bo minilo dolgo časa, ko boste že pravi »stari maček« na podeželju.

Rate this post

Rate this post