3 stvari, ki jih mora imeti vsak piknik!

08.06.2018 /

Končno smo dočakali pomlad in tople dneve. Lopate in topla oblačila smo pospravili v omare, v garaži pa smo prah obrisali iz koles ter kosilnice.

Seveda pa topli dnevi pomenijo še eno stvar. Uradno se je začela sezona piknikov. Pretekla dva vikenda sta že minila v znamenju omamnih vonjav in praksetnja ognja z zakurjenih žarov.

A za dober piknik potrebujemo 3 nujne stvari, ki bodo poskrbele, da bo vašim obiskovalcem še dolgo ostal v spominu.

1. Dobra družba

Uspeh vsakega družabnega dogodka je v veliki meri odvisen od ljudi. Kemija med njimi je ključna, saj sedenje v tišini ne odehta še tako dobre hrane in pijače. A tišina ne nastane samo zaradi tega, ker se ljudje ne poznajo med sabo, temveč je vse prevečkrat odvisna od vseh elektrosnkih naprav, ki krojijo naš svet. Najhuje je videti prizor, ko se gostitelj bolj posveča pametnemu telefonu kot pa gostom. Tak piknik (in tud vsi prihodnji) je obsojen na propad.

Da se izognete temu in dejansko uživate v družbi drug drugega, uporabite en preprost trik. Enostavno poberite telefone. Pred začetkom piknika morajo vsi v posebno škatlo oddati svoj mobilnik in težava je rešena. Seveda bodo izjeme trdile, da brez njih ne morejo, a vse se da, če je želja dovolj močna.

Brez telefonov bo vaš piknik postal ter ostal pravi družabni dogodek, kjer ne bo manjkalo smeha, dobre volje ter predvem iskrenih pogovorov.

2. Okusna hrana

Ko ste rešili »družabni« izziv, je čas da se posvetite hrani. Če želite prirediti zares nepozaben piknik, je hrana izredno pomembna. To pomeni, da mora biti kvalitetna in okusna. Kar nadalje pomeni, da odpadejo vsi čevapčiči in ražnjiči iz nakupovalnih centrov oz. drugih trgovin.

Odločite se raje za meso iz trgovine lokalnega mesarja. Tako meso bo veliko boljše in okusnejše. Poleg tega ga lahko prosite, da vam meso začini in vam s tem odvzame eno skrb z ramen. In če ravno sami nimate dobrega kuharskega znanja, bo takšno meso veliko boljše začinjeno, kot če bi to delali sami. Temu dodajte še domačo žar omako in dober piknik je zagotovljen.

Ribe žar Meso žar

Kvaliteten žar3. Kvaliteten žar

Kvaliteten žar je pomemben zaradi dveh stvari. Prvi je seveda, da kvalitetno speče meso in zelenjavo. A veliko bolj pomemben je njegov tehničen vidik oz. kvaliteta materialov ter pravilno dimenzioniranje.

Kvaliteta materialov se nanaša predvsem na dober PEČARSKI ŠAMOT. Le ta mora zdržati vse toplotne obremenitve. Kvalitetno mora biti tudi lepilo, še posebno na zunanji strani, da zdrži vlago in v zimskih mesecih zmrzal.

Pri dimeziranju pa moramo paziti na 2 pomembna aspekta. Prva je višina dimnika. Ta mora biti dovolj visok za optimalno odvajajnje dima. Sama napa naj bo vsaj en meter nad kuriščem. A pazite, da odprtina za dim ne bo previsoka, saj se vam bo potem dim kadil v obraz in ne skozi odprtino, ki je za to namenjena.

SEDAJ PA KAR VESELO NA DELO IN PRIPRAVITE NEPOZABEN PIKNIK

ŽarČe pa imate kakršnakoli vprašanja v zvezi s samo gradnjo žara in pečarskimi materiali, se lahko kadarkoli obrnete na nas. Obiščite pa tudi našo novo spletno trgovino VSE ZA KAMIN, kjer boste našli vse potrebne sestavine za popoln žar.

Rate this post

Rate this post