Kako pravilno ZAKURITI ogenj?

08.06.2018 /

Zakuriti ogenj na prvi pogled izgleda dokaj enostavna zadeva. Skupaj postavimo nekaj polen ter malce papirja in stvar deluje. Seveda pa teorija prenese vse, medtem ko je praksa čisto druga pesem. Vsak, ki je že zakuril ogenj ve, da če postopek ni pravilno izpeljan, potem ogenj hitro ugasne, vse se dimi in nastane celotna zmeda.

Kurjenje ognjaGorilne kocke so efektivne, a oddajajo neprijeten vonj

Zaradi tega je na trgu prisotnih veliko sredstev, ki prižiganje ognja olajšajo oz. postopek skrajšajo. Najbolj znane med vsemi sredstvi so t.i. gorilne oz. zažigalne kocke bele barve, ki jih dobimo skoraj v vsaki trgovini. Narejene so na podlagi naftnih derivatov in z njimi je kurjenje resnično bistveno lažje. Kocko samo prižgemo, postavimo pod trske in kmalu uživamo v plamenih. Vendar velika pomanjkljivost kock je njihov vonj, ki je neprijeten, hlapi pa so škodljivi za zdravje.

Še posebej to pride do izraza, ko si poleti zakurimo žar. V želji, da bomo jedli naravno pečeno meso pozabljamo, da pri gorilni kocki ni nič naravnega. Naftni derivati so škodljivi in na njih si ne želimo peči mesa, a vendar z gorilno kocko delamo ravno to.

PlamenKaj pa papir?

V večini primerov je papir prva in najbolj logična izbira, ko kurimo ogenj. Naberemo trske, jih zložimo v taborni ogenj, spodaj damo papir in že imamo ogenj. V primeru, da nam hoče ogenj ugasniti, samo dodamo še malo papirja in smo na konju.

Seveda je to eden izmed načinov, kako zanetiti ogenj. Vendar ni najbolj efektiven in čist. V večini primerov namreč kurimo s časopisnim papirjem. Dobro gori in največkrat ga imamo pri roki. A pozabljamo, da časopisni papir, vsebuje veliko kemikalij, ki so prisotne v črnilu in časopisnem papirju samem. Ko kurimo, se te kemikalije začnejo sproščati in so prisotne v dimu. Če kurimo odprt kamin, to vsekakor ni dobro, saj te kemikalije vdihujemo kar je škodljivo za zdravje. Ko ogenj zagori lahko tleče kose papirja dvigne nad ogenj in jih lahko zanese tudi v prostor. Pri žaru pa nam lahko ta tleči papir raznosi vse okoli žara oz. ognjišča.

Netilne palčkeAli obstaja alternativa?

Seveda. Imenujejo se NETILNE PALČKE. So iz naravnih materialov oz. vlaken biomase. Ta gori efektivno, hitro in predvsem brez neprijetnega vonja. So idealne za vse vrste notranjih in zunanjih kaminov. Predvsem pa se priporočajo za kurjenje žara, saj se z njimi izognemo neprijetnemu vonju ter predvsem nezdravim in nevarnim hlapom, ki so prisotni pri bencinskih kockah in časopisnem papirju.

Svoje NETILNE PALČKE lahko naročite TUKAJ.

Z njimi bo kurjenje ognja ostalo naravno in vi boste uživali v plamenih kamina in zdravi hrani z vašega žara. Predvsem pa se boste izognili neprijetnim vonjem in umazaniji, ki jo povzročajo ostala sredstva za prižiganje ognja. Hvaležen vam bo vaš kamin in ne nazadnje tudi vaše telo, saj ne boste dihali onesnaženega zraka.

5/5 - (1 vote)

5/5 - (1 vote)