Nasveti za pravilno čiščenje STEKLA kamina

08.06.2018 /

Čiščenje steklaV svojem prejšnjem zapisu smo govorili o tem, kako čim dlje ohraniti čisto steklo pri kaminu. Preberite si ga lahko TU.

Seveda, pa se sajenju stekla v celoti ne moremo izogniti. Zato smo v tem prispevku pripravili nekaj kratkih nasvetov za čiščenje STEKLA KAMINA. Tega se je potrebno lotiti premišljeno, saj v nasprotnem primeru lahko pride do poškodbe stekla in nepotrebnih stroškov.

Torej s čim si lahko pomagamo?

Čiščenje stekla kamina

1. NASVET: Uporabimo samo mokro krpo in pepel

Res je. Vlažno krpo »pomočite« v pepel in s tem nežno zdrgnete steklo kamina. To je zelo efektiven trik, za katerega ne potrebujete nobenih dragih čistilnih sredstev. Seveda pa to velja, če ste upoštevali napotke v prejšnjem članku.

Namreč to deluje le v primeru, če to steklo ni močno »zapacano« od nepravilnega kurjenja ali uporabe neprimernega goriva. V tem primeru boste mogli poseči tudi po kemičnih čistilnih sredstvih.


2. NASVET: Uporaba čistila za steklo

Čiščenje stekla kaminaSredstev za čiščenja stekla je veliko, predlagamo pa, da uporabite SPARTHERM čistilo, ki je najbolj efektivno in ki ga lahko dobite tudi pri nas. Hkrati ni preveč agresivno in ne škodijo kovinskim delom in barvi na vratih kamina.

Vendar ko steklo čistite s čistilnim sredstvom, morate biti pozorni na eno izredno POMEMBNO stvar. Velika večina ljudi to steklo čisti po principu: našpricaj>počakaj, da deluje>obriši. To morda deluje pri čiščenju oken, pri tem steklu pa si boste s tem nakopali škodo.

V teh čistilih so močne kemikalije, ki poskrbijo za odstranitev trdovratnih madežev. Samo čistilo stekla ne bo poškodovalo, je pa veliko bolj na udaru tesnilo, v katerega to čistilo zamaka. Tesnilo po večletnem zamakanju postane trdo in izgubi svojo funkcijo. Posledično vam steklo lahko poči. Popravilo oz. zamenjava počenega stekla pa vas v najboljšem scenariju stane več 100 evrov.

Čiščenje stekla kaminaRešitvi za to sta dve. Prva je zelo enostavna. Če steklo poškropite s čistilom, potem spodaj NUJNO podstavite krpo, ki vpije čistilo ki steče do spodnjega roba stekla. S tem preprečite zamakanje in scenarij, ki smo ga opisali spodaj.

Bolj pa priporočamo, da to čistilo nanesete na kakšno staro viledo in potem s tem zdrgnete steklo. Za večjo efektivnost lahko uporabite kar grobo stran, saj stekla ne boste opraskali. Steklo potem samo še zbrišete s suho krpo in delo je opravljeno.


Čiščenje stekla kamina

3. NASVET: Redno čiščenje in pravilna uporaba

Kot smo že velikokrat omenili, je redno vzdrževanje in čiščenje vašega kamina nujno potrebno za njegovo dolgoročno delovanje. Pri tem steklo ni izvzeto. Če boste steklo čistili na tedenski ravni in v kaminu kurili dober in kvaliteten les, potem za vas ni bojazni. Morebitno umazanijo boste hitro zdrgnili z uporabo vlažne krpe in pepela.

V kolikor pa ste primorani uporabiti kemično čistilo, potem se držite zgoraj omenjenih navodil. S tem boste ohranjali steklo kamina čisto in uživali v pogledu na prasketajoč ogenj, še dolga leta.

5/5 - (2 votes)

5/5 - (2 votes)