5 pravil za čisto steklo kamina

08.06.2018 /

Čiščenje stekla na kaminu je izredno pomembno. Namreč, vsi radi opazujemo ogenj, ki plapola v kaminu, saj nam to daje občutek topline in domačnosti. Vendar je to nemogoče, če je steklo umazano od dima in saj. Tudi na naš naslov dnevno dobivamo vprašanja, kako se lahko temu izognemo in kako lahko steklo kamina dobro očistimo.

Zato bomo v našem najnovejšem prispevku govorili o tem in vam podali nekaj nasvetov, kako odpraviti to težavo in kaj storiti, da se steklo ne bo mazalo.

PRVO PRAVILO: Dober kamin je pogoj za čisto steklo

Kot pri vseh stvareh tudi pri kaminih velja, da kvalitetnejša, kot je naprava, manj težav in nevšečnosti boste imeli. Kvalitetni kaminski vložki imajo notranjo konstrukcijo, izvedeno tako, da dovod zraka v kamin prihaja od zgoraj in poteka ob steklu. S tem se ustvari zračna zavesa, ki obvaruje steklo pred dimom in drugo umazanijo. Seveda to ne pomeni, da se steklo ne bo nikoli umazalo, bo pa to bistveno kasneje.

DRUGO PRAVILO: Pravilen dovod zraka

Vsaka naprava mora imeti primeren in pravilno dimenzioniran dovod zraka. Zraka mora biti dovolj, da je gorenje efektivno in se ogenj ne duši. Tudi sama cev ne sme biti predolga saj to negativno vpliva na vlek kamina. Bistveno je res, da ima naprava dovolj zraka, kar omogoča visok izkoristek in lep plamen v kurišču. Tako pa bo tudi steklo ostalo čisto.

Dovod zraka kamina

Prikaz dovoda zraka kamina

TRETJE PRAVILO: Pravilna regulacija količine zraka v kurišču

Vsi kvalitetni kamini oz. kaminski vložki ali peči imajo možnost regulacije dovoda zgorevalnega zraka. Ko zakurite ogenj je potreba po zraku največja. Odprite zrak (ročka na maksimum) in s tem omogočite, da ima ogenj dovolj kisika, da lepo zagori in se pojavi lep in živahen plamen. Ko ogenj že lepo gori lahko količino zraka zmanjšamo (ročka proti sredini) in s tem umirimo gorenje. Zrak popolnoma zapremo šele ko je v kurišču le žerjavica. V kolikor pred končanjem gorenja preveč pripiramo zrak ne privarčujemo nič, se pa močno poslabša proces zgorevanja kar povzroči močno dimljenje in sajenje stekla.

Regulacija dovoda zraka

Regulacija dovoda zraka

ČETRTO PRAVILO: Izberite kvalitetno gorivo

Vsi govorijo o tem, da moramo za kurivo izbrati brezo ali bukev, smreke in ostalih iglavcev pa naj se izogibamo. Vendar še bolj pomembno kot to pa je kvaliteta lesa. Les mora biti vedno suh. Bolje je, da kurite suho smreko, kot vlažno bukev. Vlaga je namreč strup za kamin, saj kondenzira in dobesedno prilepi dim na samo steklo.

Kurivo

Pomembno je dobro kurivo

PETO PRAVILO: Vedno zakurite zgoraj

Kamin vedno zakurite zgoraj. Namreč, ko začnete kuriti, je naprava hladna in ima slab vlek. V primeru, da kamin zakurite spodaj, le ta hitro zagori in ustvari veliko dima, ki ga pa vlek še ne more pognati skozi dimnik. Dim se zadržuje v samem kurišču in maže steklo. Če pa ga zakurite zgoraj, pa se vse dogaja postopoma in dim se redno odvaja skozi dimnik. Ta trik vam bo rešil več kot 50% težav z umazanim steklom.

Ob upoštevanju zgornjih pravil in rednemu čiščenju, bo vaše steklo ostalo čisto in vi boste uživali ob pogledu na ogenj in toplih občutkih, ki jih to prinaša.

V naslednjem blogu pa se bomo dotaknili samih metod čiščenja, saj so le te zelo pomembne, da se steklo ne poškoduje. Zato spremljajte svoj poštni nabiralnik in ne zamudite naših novih nasvetov.

Pravilno kurjenje

Kurjenje od zgoraj

5/5 - (2 votes)

5/5 - (2 votes)