Zakaj ne bi svojega doma ogrevali z lesom? Toplovodni kamini in peči za centralno ogrevanje omogočajo ogrevanje celotne hiše, saj so povezani s centralnim sistemom. Hkrati pa z naravno konvekcijo in toplotnim sevanjem toplovodni kamini ogrevajo tudi prostor, kjer se nahajajo. So idealen vir energije v prehodnih obdobjih, posebej primerna pa je vgradnja v hiše z nižjimi toplotnimi potrebami. V tovrstnih objektih je lahko toplovodni kamin ali peč glavni vir ogrevanja. Z ogrevanjem svojega doma na les storite nekaj dobrega za okolje in seveda tudi zase. Les je izredno ugoden v primerjavi z ostalimi energenti, hkrati pa je lokalno dobavljiv. Če ogrevate z lesom, niste odvisni od dobave energenta, saj je lesa v naših koncih na pretek. Izjemno priljubljena je tudi kombinacija s sončnimi kolektorji, saj se sistema izvrstno dopolnjujeta pri toplotni oskrbi vašega doma. Zunanjost toplovodnih kaminov, peči ali štedilnikov je povsem enaka kot pri toplozračnih ali akumulacijskih napravah. Potrebne pa so revizijske odprtine za dostop in vzdrževanje priključkov in tipal na izmenjevalcu toplote v notranjosti naprave.

Toplovodni kamini, peči in štedilniki imajo v notranjosti, nad ali ob kurišču integriran izmenjevalec toplote. Ti so izdelani iz masivne kotlovske pločevine in so zasnovani tako, da vroči dimni plini potujejo po kovinskih površinah, ki njihovo toploto učinkovito prenašajo na vodo, ki se nahaja na drugi strani. Vsi toplovodni kamini, peči in štedilniki morajo biti povezani z zalogovnikom toplote. V času gorenja se v zalogovniku shranjuje višek toplote, ki je kasneje na voljo za ogrevanje ali pripravo tople sanitarne vode. Med ogrevalno napravo in zalogovnikom toplote je potrebno namestiti tudi dvig povratnega voda oziroma »ladomat«. Ta poskrbi, da ne prihaja do hlajenja zalogovnika toplote ter korozije v izmenjevalcu toplote. Pri večini naprav pa se integrira tudi termično obtočno varovalo, ki poskrbi, da v primeru pregretja vode v izmenjevalcu toplote ne pride do poškodb.

TOPLOVODNI KAMINI IN PEČI ZA CENTRALNO OGREVANJE

KATALOGI IN POVEZAVE >

GALERIJA TOPLOVODNIH KAMINOV IN PEČI

Pogosta vprašanja in odgovori

V katerih primerih se svetuje montaža toplovodnega kamina?

Toplovodni kamini so primerni za tiste, ki želijo z lesom ogrevati celoten objekt in na ta način svoj kamin maksimalno izkoristiti. Motiv za odločitev so pogosto tudi lastna drva, ki so na ta način zelo ugoden energent v primerjavi s kurilnim oljem, elektriko ali plinom. Običajno priporočamo, da je kamin sekundarni ogrevalni vir in služi kot pomoč primarni ogrevalni napravi (toplotna črpalka, plinska peč, kotel na drva ali olje). Toplovodnega kamina namreč ne moremo kuriti na daljavo in drva je potrebno nalagati vsaj 2x dnevno (odvisno od dimenzioniranja naprave in potreb po ogrevanju). V primeru, da je toplovodni kamin edini vir ogrevanja, je potrebno izbrati močnejšo napravo, ki jo kurite redno preko celotnega dneva.

Koliko je v povprečju potrebno odšteti za toplovodni kamin?

Cene toplovodnih kaminov so odvisne od izbire modela kaminskega vložka s toplovodnim izmenjevalcem in načina obzidave. Cene toplovodnih kaminov z obzidavo se gibljejo nekje med 6.000,00 – 8.000,00 €.

Ali v vašem podjetju uredite tudi montažo centralnega sistema?

Izvedba inštalaterskih del kamor spada priklop na zalogovnik toplote, povezava med zalogovnikom toplote in kaminom ter ureditev termičnega obtočnega varovanja so nujni postopki pred zagonom toplovodnega kamina. Gre za strokovna inštalaterska dela, ki jih naše podjetje ne izvaja. Vam pa na podlagi izbire kamina svetujemo in podamo vse potrebne informacije ter uskladimo vse potrebno z vašim izvajalcem inštalaterskih del. S tem je zagotovljena pravilna izvedba in varno delovanje kamina.

Ali je ogrevanje na les prijazno do okolja?

Prasketanje ognja v kaminu ali peči ni zgolj prijetno za naše čute, je tudi prijazno do narave. Uporaba lesa kot vira energije ima številne prednosti. Naši kraji so z lesom bogati, zato predstavlja okolju prijazno in cenejšo alternativo ostalim gorivom. Prav tako uporaba lesa posredno pripomore k vzdrževanju gozdov, s pravilnim kurjenjem pa ne onesnažujemo zraka. Gorenje lesa je CO2 nevtralno, kar pomeni, da se ob gorenju lesa sprosti ravno toliko CO2, kot ga je drevo porabilo za svojo rast.

5/5 - (2 votes)