Zakaj ne bi svojega doma ogrevali z lesom? Toplovodni kamini in peči za centralno ogrevanje omogočajo ogrevanje celotne hiše, saj so povezani s centralnim sistemom. Hkrati pa z naravno konvekcijo in toplotnim sevanjem toplovodni kamini ogrevajo tudi prostor, kjer se nahajajo. So idealen vir energije v prehodnih obdobjih, posebej primerna pa je vgradnja v hiše z nižjimi toplotnimi potrebami. V tovrstnih objektih je lahko toplovodni kamin ali peč glavni vir ogrevanja.

Z ogrevanjem svojega doma na les storite nekaj dobrega za okolje in seveda tudi zase. Les je izredno ugoden v primerjavi z ostalimi energenti, hkrati pa je lokalno dobavljiv. Če ogrevate z lesom, niste odvisni od dobave energenta, saj je lesa v naših koncih na pretek. Izjemno priljubljena je tudi kombinacija s sončnimi kolektorji, saj se sistema izvrstno dopolnjujeta pri toplotni oskrbi vašega doma.

Zunanjost toplovodnih kaminov, peči ali štedilnikov je povsem enaka kot pri toplozračnih ali akumulacijskih napravah. Potrebne pa so revizijske odprtine za dostop in vzdrževanje priključkov in tipal na izmenjevalcu toplote v notranjosti naprave.

Toplovodni kamini, peči in štedilniki imajo v notranjosti, nad ali ob kurišču integriran izmenjevalec toplote. Ti so izdelani iz masivne kotlovske pločevine in so zasnovani tako, da vroči dimni plini potujejo po kovinskih površinah, ki njihovo toploto učinkovito prenašajo na vodo, ki se nahaja na drugi strani.

Vsi toplovodni kamini, peči in štedilniki morajo biti povezani z zalogovnikom toplote. V času gorenja se v zalogovniku shranjuje višek toplote, ki je kasneje na voljo za ogrevanje ali pripravo tople sanitarne vode. Med ogrevalno napravo in zalogovnikom toplote je potrebno namestiti tudi dvig povratnega voda oziroma »ladomat«. Ta poskrbi, da ne prihaja do hlajenja zalogovnika toplote ter korozije v izmenjevalcu toplote. Pri večini naprav pa se integrira tudi termično obtočno varovalo, ki poskrbi, da v primeru pregretja vode v izmenjevalcu toplote ne pride do poškodb.

TOPLOVODNI KAMINI IN PEČI ZA CENTRALNO OGREVANJE

KATALOGI IN POVEZAVE >

GALERIJA TOPLOVODNIH KAMINOV IN PEČI