Ali veste kaj pomeni zrakotesnost kamina ali peči?

06.09.2018 /

Ste že slišali za zrakotesne kamine in peči? V kolikor se odločate za nakup nove ogrevalne naprave, bi morali zrakotesnosti posvetiti posebno pozornost.

Moderne hiše s prezračevalnimi sistemi se glede potrebe po toploti in razmer v samem objektu močno razlikujejo od klasičnih hiš, kakršne smo poznali včasih. Potrebe po toploti so namreč majhne, hiše pa so zelo dobro izolirane in zrakotesne. Zaradi tega morajo biti ogrevalne naprave posebej prilagojene za delovanje v takšnih objektih.

Najpomembnejši je zunanji dovod zgorevalnega zraka. Naprava zrak za zgorevanje pridobi od zunaj in ne porablja zraka iz prostora. Zrak v prostoru ostane svež in bogat s kisikom, saj ga ogrevalna naprava ne porablja za proces gorenja. Tudi delovanje naprave je nemoteno in ni odvisno od razmer v objektu.

Pozorni moramo biti na to, da je ogrevalna naprava masivno izvedena, ima sposobnost akumulacije toplote in da ni predimenzionirana. Vse to zagotavlja prijetno ogrevanje in nežno oddajanje toplote, ki ne pregreva prostora.

Zelo pomembna je tudi zrakotesnost ogrevalnih naprav. Prezračevalni sistemi z rekuperacijo običajno niso problematični, saj delujejo na majhnih tlačnih razlikah (v prostor se vrne toliko zraka, kot ga gre iz prostora). Zaradi močno zatesnjenih objektov pa lahko naprave, kot so kuhinjska napa, centralni sesalni sistem ali sušilni stroj, v prostoru povzročijo podtlak. Če je podtlak prevelik, lahko dimni plini izstopijo v prostor, kar pa je za uporabnika neprijetno in celo škodljivo zdravju. V takšnih objektih je vgradnja odprtih kaminov (razen izjem z vgrajenimi tehničnimi varnostnimi sistemi za nadzor podtlaka) skoraj nemogoča. Veliko težav lahko rešimo z namestitvijo kuhinjske nape s filtrom ali pa poskrbimo, da se zrak, ki ga napa izsesa iz prostora, nadomesti z novim, svežim zrakom.

V Pečarstvu Hrovat smo ponosni, da ima naš dolgoletni partner in dobavitelj Spartherm kot edini ponudnik na voljo serijo kaminskih vložkov RLU. Ti kaminski vložki na drva imajo certifikat nemškega inštituta za gradbeništvo DIBt za najvišjo stopnjo zrakotesnosti. Zato so primerni za vgradnjo v vse vrste objektov. Gre za edine kaminske vložke s takšnim certifikatom na evropskem tržišču.

Poleg kaminov s kaminskim vložkom so tudi ostale ogrevalne naprave izdelane vrhunsko in so, razen izjemoma (odprti kamini, žari, štedilniki), primerne za vgradnjo v vse vrste objektov.

Upamo, da smo s tem blogom uspeli opozoriti na pomembne dejavnike, ki morajo biti izpolnjeni za optimalno delovanje ogrevalne naprave. Pomembno je, da izvajalec stranko opozori na te dejavnike in se skupaj pogovorijo o izvedbi in možnih rešitvah. V našem podjetju temu dajemo izredno velik poudarek.

Rate this post

Rate this post