3. Vprašanja na katera morate imeti odgovor, ko izbirate kamin!

05.10.2018 /

Odločitev za nakup kamina ni lahka. Veliko je podrobnosti ter usklajevanja z izvajalcem. Seveda pa je na koncu vse odvisno od vas in vaših želja. Kakšna je vaša vizija kamina, za kaj ga boste potrebovali in predvsem v kakšni hiši živite, saj je od tega odvisno, kakšno napravo lahko oz. ne morete imeti.

Da bi vam olajšali postopek, smo za lažji proces izbrali 3 ključna vprašanja, na katere morate imeti odgovor, da bi dobili zares tako napravo, ki si jo želite. Odgovori pa pomagajo tudi nam (izvajalcu), saj hitreje uredimo vse podrobnosti in lahko začnemo z uresničevanjem vaše vizije.

Kaj pričakujem od naprave in kako jo želim uporabljati?

Ključno vprašanje in odgovor, ki ga morate nujno poznati, da se lahko začnemo pogovarjati o izvedbi. Naše naprave so zelo prilagodljive in narejene čim bolj po željah kupca. Da boste lažje našli odgovor, se oprite na spodnje alineje, ki vas bodo usmerila na pot do vaše želene naprave.

  • Ali želimo le občasno kuriti v prehodnih obdobjih (jesen/pomlad) in dodatno ogrevati dnevni prostor ter pričarati občutek domačnosti?

  • Si želimo hitre in intenzivne toplote, ki hitro ogreje prostor ali bi raje dosegli nežno sevalno toploto, ki prostor ohranja topel dolge ure?

  • Ali želimo z ogrevalno napravo podpreti primarni ogrevalni sistem?

  • Si želimo kuriti vsak dan ali celo s toplovodnim kaminom ali pečjo ogrevati celo hišo?

  • Morda želimo tudi peči kruh, pizze in ostale dobrote v štedilniku, pizza oziroma krušni peči, morda v zunanjem vrtnem kaminu ali letni kuhinji?

  • Ali pa želimo le uživati ob pogledu na ogenj in ustvariti lep ambient?

Kakšne velikosti in oblike naj bo moja nova ogrevalna naprava?

Poleg funkcionalnosti, ima ogrevalna naprava tudi estetsko vrednost. Različni tipi, oblike in velikosti poskrbijo, da vsaj zase najde takšno, ki mu ustreza in ki ga bo razveseljevala vsak dan. A še vedno morate paziti na nekaj podrobnosti.

Velikost ogrevalne naprave je običajno najbolj odvisna od razpoložljivega prostora. Ta že določa največje mere ogrevalne naprave, ki jo lahko izberemo. Če bo ogrevalna naprava služila kot glavni vir ogrevanja, je treba njeno velikost, velikost kurišča in ogrevalne površine prilagoditi toplotnim potrebam prostora oziroma objekta.

Medtem pa je oblika ogrevalne naprave pomembna z estetskega ter arhitekturnega vidika. V našem podjetju smo zavezani k temu, da pri unikatno izdelanih vgradnih ogrevalnih napravah sledimo arhitekturnim trendom in strankam omogočamo izbiro najmodernejših oblik, ki bodo v dom zares prinesli nov veter ter uporabniku vedno narisali nasmeh na obraz.

Kakšno moč naj ima moja ogrevalna naprava?

Zadnje vprašanje v naši trilogiji pomembnih vprašanj. V tej točki že veste, kaj želite, izbrali ste obliko in velikost, sedaj pa se morate osredotočiti na moč. Moč je zopet odvisna od vaših odgovorov v prvi alineji. Torej, zakaj boste napravo uporabljali oz. kakšna so vaša pričakovanja. Na podlagi teh odgovorov bomo lahko skupaj določili moč.

Pri določanju potrebne toplotne moči naprave igrajo pomembno vlogo tudi tip gradnje objekta (klasična gradnja, nizkoenergijska hiša, pasivna hiša …), kakovost stavbnega pohištva (tesnjenje), izolacija, velikost prostora, postavitev naprave v prostoru ter povezava z drugimi prostori v hiši.

Za bolj specifične informacije o sami moči določenih tipov naprav in kako le te sovpadajo z velikostjo prostora, kliknite TUKAJ.

Upam, da smo vam s tem prispevkom malce bolj začrtali pot, ki jo prehodimo, da bo v vaš dom prišla naprava, ki ne bo samo ogrela vašega doma, temveč tudi vaše srce.

Rate this post

Rate this post