3 stvari na katere morate biti pozorni predno vgradite kamin!

08.06.2018 /

Skoraj ni človeka, ki ne bi užival ob pogledu na prasketajoč ogenj. Je simbol domačnosti, topline in varnosti. To izvira še iz pradavnine, saj je bil ravno ogenj oz. ognjišče kraj, ki je predstavljal središče skupnosti in kjer se je pleme zbralo ob koncu dneva.

Kamini so zato vedno bolj popularni. V svetu, kjer vse poteka digitalno in z enormno hitrostjo pozabljamo na osnovne stvari, kot so družina, prijatelji, ljubezen. Večer ob kaminu začasno ustavi TURBO svet in nas zopet poveže ter vrne v dobo plemen, kjer so ob ognju bedeli in si pripovedovali zgodbe, ki so se pripetili tekom dneva.

Vendar preden se lahko odločimo za kamin, moramo izpolnjevati 3 ključne pogoje. To so ustrezen dimnik, dovod zraka in podlaga. Te trije pogoji so nujni za dobro in predvsem varno delovanja naprave. Podrobnosti vseh treh pa si preberite v nadaljevanju.

1. USTREZEN DIMNIK

Vgradnja kaminaUstrezen dimnik je prvi pogoj, preden se odločimo za vgradnjo kamina. Namreč dimnik je motor naprave. Ustvarja VLEK, ki odvaja dim. Dober dimnik je pomemben pri vseh ogrevalnih napravah, ki delujejo po principu naravnega vleka in nimajo ventilatorja. Tak dimnik mora imeti ustrezno višino ter ustrezen presek.

Standardni preseki se gibljejo med 16-25 centimetri. Izbira preseka dimnika je odvisna od tipa in velikosti ogrevalne naprave. Minimalna višina dimnika naj znaša vsaj 4,5 metra od priklopa kamina ali peči na dimnik. Najbolj težavne so tu predvsem mansarde, saj je višina do vrha oz. ustja dimnika majhna. Posledično se velik del dimnika dviga nad samo streho mansarde in kazi izgled celotnega objekta. Se pa lahko pri postavitvi dimnika in kamina v sredino objekta, kjer je streha višje (v bližini slemena) ta problem običajno enostavno reši.

Pozornost je treba posvetiti tudi pravilni izvedbi v skladu s predpisi ter požarni varnosti. Slednje predvsem velja za montažne oz. lesene objekte, kjer je dimnik lahko v stiku z gorljivimi materiali. Vsi stiki dimnika in konstrukcije morajo biti ustrezno izolirani. Za to poskrbijo strokovnjaki, ki dimnik montirajo.

Vgradnja kamina Kamin vgradnja

Najbolje pa se je pred samim začetkom del posvetovati s strokovnjakom in določiti podrobnosti glede postavitve in višine dimnika. Na ta način boste lahko izbrali optimalno rešitev in si zagotovili nemoteno delovanje svoje ogrevalne naprave.

2. DOVOD ZRAKA

Dovod zraka je izjemno pomemben za delovanje kamina ali peči. V vseh novejših objektih se zrak v kurišče dovaja od zunaj. Na fasadi je rešetka za zajem zunanjega zraka. Skozi to rešetko se v samo toplotno napravo dovaja zrak, ki je potreben za zgorevanje lesa v kurišču. Zelo pogosta napaka je, da se izdela premajhen dovod zraka, kar posledično vpliva na slabo delovanje kamina.

Vgradnja Vgradnja

Ogrevalna naprava ni torej samo ena naprava, ampak je celoten sistem, sestavljen iz dovoda zraka, ogrevalne naprave in dimnika, ki skrbi za odvod dimnih plinov.

Celoten sistem lahko primerjamo z delovanju motorja, kjer kombinacija goriva in zraka ustvari reakcijo vse skupaj pa se na koncu odvede skozi izpušni sistem avtomobila. Če katerakoli vmesni element ne deluje, se avto ne premika. Enako je z ogrevalnimi napravami napravami.

3. PODLAGA

Kamin se v osnovi postavlja na t.i. estrih oz. tlak. Pomembno pri tem je, da na mestu kamina ni talnega ogrevanja. Mesto, kjer bo stal kamin je potrebno torej ob izdelavi tlakov posebej pripraviti, da ne bi kasneje prišlo do posedanja.

Vgradnja kamina Vgradnja kamina

Predvsem pa je pomembno dolgoročno gledanje. Če kamin stoji na trdnih temeljih, bo tudi čez 20 let še vedno trdno stal. Če se to kompenzira in išče alternative, je lahko kamin na dolgi rok podvržen posedanju in delovanje ni več optimalno, pojavijo pa se tudi razpoke na zunanji konstrukciji.

Vgradnja kamina Vgradnja kamina

NAŠ NASVET

Kot smo že omenili, če ste v fazi odločanja oz. iščete dodatne informacije v zvezi z gradnjo in specifiko kaminov ter peči, se lahko vedno obrnete na NAS. Naša vizija je pomagati uporabnikom pri reševanju težav, saj želimo, da bi vsi uživali v teh vrhunskih ogrevalnih napravah, ki že desetletja v domove prinašajo toplino in združujejo ljudi.

5/5 - (1 vote)

5/5 - (1 vote)