Zakaj moramo imeti kvaliteten dovod zraka? (Kako imeti kvaliteten dovod zraka?)

25.04.2019 /

Dovod zraka za kamin je eden izmed najbolj pomembnih faktorjev pri delovanju ogrevalnih naprav. Kisik je element, ki ne poskrbi samo zato, da lahko dihamo, temveč daje življenje tudi ognju, ki gori v naših ogrevalnih napravah. Za kvalitetno gorenje pa moramo upoštevati nekaj stvari, ki so izredno pomembne, saj nam ne prihranijo samo sivih las, temveč kar precej denarja in lahko celo življenje.

Namreč, če ogenj nima dovolj kisika prihaja do nepolnega gorenja, kjer nastaja monoksid, ki je nevaren plin brez barve in vonja ter izredno nevaren za naše življenje. V naslednjih odstavkih bomo zato opisali, na kaj moramo biti pozorni pri dovodu zraka ter raziskali različne načine vgradnje. V članku odgovorimo na: 

  • Kako poskrbimo za dober zrak in izgorevanje v zunanjih in notranjih kaminih?
  • Kako izgleda dober odvod zraka?
  • Na kaj moramo biti pozorni pri urejanju dovoda zraka?

Prikaz cevi za odvod zraka

Pri dovodu zraka moramo najprej razlikovati med zunanjimi in notranjimi kamini. Zunanji kamini ne potrebuje dodatnega dovoda zraka, saj kisik jemljejo iz okolja. Notranji pa so omejeni na kisik v prostoru v katerem se nahajajo.

Če je bilo kisika še dovolj v starih hišah, kjer tesnjenje oken in vrat ni bilo tako efektivno, to postane težava pri novogradnjah, kjer v prostorih enostavno ni dovolj kisika za optimalno gorenje, ker ga potrebujemo in porabljamo tudi mi. Vse to se kaže v pomanjkanju kisika v prostoru, ki vpliva na gorenje in tudi na nas, saj postanemo zaspani in smo brez energije.

Rešitev je v dovodu zraka! Pri vseh novogradnjah, kjer je v načrtu gradnja kamina oz. peči, le tega v ogrevalno napravo pripeljemo od zunaj.

Namesti se že pri sami gradnji objekta, in sicer pod, v ali nad temeljno ploščo ali v tlakih. Poteka od rešetke na fasadi do mesta, kjer bo stal kamin ali peč. Na fasadi mora biti nameščena primerna rešetka, ki preprečuje vdor žuželk, ima dovolj velik presek za zajem zraka in je odporna na vremenske vplive. V notranjosti na mestu, kjer bo stala ogrevalna naprava pa je potrebno poskrbeti za pravilen priključek, da se lahko priklop dovoda zraka na kurišče izvede strokovno in zrakotesno.

Če je ogrevalna naprava postavljena ob zunanji steni, se lahko dovod zraka izdela direktno s prebojem skozi zunanjo steno in ne potrebujemo kanalov.

Prikaz dovoda zraka kamina

   Prikaz dovoda zraka kamina

Zrak se lahko dobimo tudi iz zgornjega nadstropja, če je to npr. prezračevano podstrešje ali ne bivalni del, kjer se ne zadržujejo ljudje in ima urejen dovod svežega zraka. Obstaja pa tudi dimnik z zračnikom, imenovan LAS, ki predstavlja rešitev v primeru, ko nikakor ne moremo priti do zraka po lažji poti.

Pomembno je tudi, da so preseki cevi dovolj veliki. Dogaja se, da zaradi priročnosti oz. lažje izvedbe drugih gradbenih del, izvajalci vgradijo manjše cevi, kot bi jih kamin potreboval. To povzroči slabše gorenje in neučinkovito delovanje ogrevalne naprave. Zopet sledijo draga popravila ali kompromisi, ki jih nikoli ne sklepamo radi.

Za konec vam še enkrat polagamo na srce, da moramo na pripravo dovoda zraka misliti že v projektni in izvedbeni fazi. Kasneje je izjemno težko in drago naknadno vgraditi dovod zraka, ko je objekt enkrat končan in vseljen.

Izbrati moramo tip in velikost ogrevalne naprave, temu potem prilagodimo dimenzije dovoda zraka in poskrbimo za optimalno delovanje. Upošteva se pravilo, da večja kot je naprava, večji mora biti presek!

S pravim in predvsem pravočasnim načrtovanjem bo naša ogrevalna naprava delala brezhibno ter nam bo dala točno to, kar od nje pričakujemo. Toplino, udobje in domačnost.

Dober dovod zraka nam omogoča varno ogrevanje

Rate this post

Rate this post