VZDRŽEVANJE OGREVALNIH NAPRAV: Lončene peči

08.02.2019 /

Lončene so zelo lepe in tople naprave, ki v dom ne prinašajo samo toplote in lepih občutkov, temveč so zaradi svojega videza velikokrat del notranjega dizajna hiše. Z različnimi barvami, oblikami in dodatki, bodo vašo hišo oz. stanovanje zagotovo popeljali na naslednjo raven. Vzdrževanje lončene peči je sestavljeno iz treh preprostih korakov, na katere pa ljudje pogosto “pozabimo”. V članku tako odkrijemo sledeče:

  • Kako čistiti lončeno peč?
  • Preložitev peči? (obnova stare lončene peči)
  • Koga izbrati za servis?

A kot smo že ugotovili v prvem delu, kjer smo pisali o kaminih s kaminskim vložkom (preberite ga TUKAJ), zahtevajo ogrevalne naprave veliko ljubezni in nege. Seveda to ne pomeni, da morate vsak dan vse do pikice natančno očistiti, pomeni pa, da je treba vsaj nekajkrat na leto preveriti, če je z njo vse v najlepšem redu, ali pa je mogoče potrebuje kakšno popravilo. Še posebno vam polagamo na srce, da napravo preverite pred prazniki, saj se zgodi, da se vam pokvari ravno takrat, ko je to najmanj potrebno.

Da pa boste vedeli, na kaj morate biti pozorni pri lončenih pečeh, pa si preberite spodnje odstavke, kjer bomo bolj podrobno razložili najbolj pogosta popravila, ki se pojavijo pri lončenih pečeh.

1. Kako čistiti lončeno peč?

Gre za klasično zidane peči, kjer sta kurišče in dimovodni kanali, zgrajena iz šamota. Generalna čiščenja je treba opraviti nekje med 8-10 let. Odvisno je seveda od stanja in obrabe peči.

Take peči imajo t.i. čistilne čepe, ki služijo temu, da nam pri čiščenju ni treba podirate celotne peči. Preko teh čepov pridemo do vseh kanalov, kjer se nabirajo saje. Le te se sčistijo in s tem peč dobi boljši vlek in veliko bolj efektivno delovanje.

 

Dom z lončeno pečjo

 

Pri čiščenju se lahko hkrati sanirajo tudi kakšne manjše poškodbe, kot so kakšne manjše razpoke, menjava šamota ipd.

Če pa vidimo, da peč potrebuje večje popravilo oz., če gre za težje poškodbe, pa peč PRELOŽIMO.

2. Preložitev peči

»Preložitev« peči se opravlja za naprave, ki so stare več kot 20 let in še niso imele večjih sanacij. Peč se odpre in zamenjajo se elementi, ki so potrebni popravila. To je lahko samo nekaj opek, ali pa celotna notranjost.

Gre za daljši poseg, ki navadno poteka 2-3 dni. Zanj potrebujemo bistveno več materiala in finančnih sredstev. Zato se za tak poseg vedno odločimo skupaj s stranko. Če je to peč, ki se kuri občasno, se stranke ne bodo odločile za tak poseg, saj se jim ne splača. V primeru, da je to peč, ki je redno kurjena, ima čustveno vrednost za stranko, ali je unikatnega videza, pa je zgodba seveda drugačna.

 

Obnova stare lončene peči

 

Bistven pri tem posegu je pogovor. Naši fantje vam svetujejo, kaj je za vas najbolj optimalna rešitev, nato pa se skupaj odločimo za poseg oz. najdemo drugo rešitev.

3. Koga izbrati za servis lončene peči?

Na koncu bi radi poudarili, da za vse stranke, ki pri nas kupijo peč, nudimo celoten servis. Ali ga opravimo sami, ali pa to uredi uradni serviser za napravo, ki ste jo kupili pri nas.

Vedno pa smo vam na voljo tudi za vsa ostala vprašanja.

Rate this post

Rate this post