Krušne peči so del naše kulturne dediščine, saj so bile včasih nepogrešljiv del vsakega domovanja in njegovo središče. Njihov glavni namen je priprava hrane, pri čemer nam že ime pove, da je bila včasih tovrstna peč namenjena predvsem peki kruha. Seveda pa je krušna peč tudi ogrevalna naprava, ki v prostor seva svojo nežno sevalno toploto. Segrete pečnice in masivna šamotna obzidava toploto v prostor sevajo še ure po prenehanju gorenja.

Krušna peč se običajno povezuje s podeželjem in kmečkim načinom življenja. Najbolj prepoznavna je krušna peč s pečnicami v tradicionalni zeleni ali rjavi barvi z motivi podeželskega življenja. Najbolj značilni vzorci prihajajo z Gorenjske, kjer tradicionalne krušne peči pogosto vidimo v domačih gostilnah in na kmečkih turizmih. Krušna peč s tradicionalnim vzorcem pa seveda še vedno najde prostor tudi v stanovanjskih hišah zunaj mestnih središč.

V našem podjetju poleg tradicionalno oblikovanih izdelujemo tudi moderne krušne peči, ki oblikovno ustrezajo aktualnim oblikovalskim trendom. Krušna peč tako v moderni preobleki še vedno krasi domove in s svojo prijetno toploto ter funkcionalnostjo navdušuje nove generacije. V zadnjih letih smo v sodelovanju s številnimi arhitekti ustvarili navdušujoče moderne krušne peči, ki so primerne za vgradnjo v vsak moderen ambient. Številni novi materiali omogočajo izdelavo povsem modernih krušnih peči, ki popolnoma ohranijo svojo prvotno funkcijo in zasnovo.

Veseli nas, da na ta način krušna peč kot tradicionalna ogrevalna naprava na Slovenskem ohranja svoj pomen in se prilagaja modernim oblikovalskim trendom.

Tradicionalna krušna peč se običajno nahaja v dnevnem oz. bivalnem prostoru, vrata pa so v kuhinji ali na hodniku. S tem se uporabnik izogne prahu, pepelu in vnosu drv v dnevni prostor. V kolikor je peč namenjena predvsem pripravi hrane, so vrata v kuhinji zelo priročna. Pri modernejših izvedbah je možna izvedba vrat v bivalnem prostoru.

Klasično izdelana krušna peč ima dvojna vrata (večja notranja in manjša zunanja vrata). Krušna peč ima običajno dvokrilna kovinska vrata, ki pa so lahko tudi kovana ali imajo značilne dekorativne elemente na tečajih ali na zapahu. Nad območjem med vrati je ustje oz. »masteja«, ki vodi v dimnik. Dimni plini se v območju med notranjimi in zunanjimi vrati dvigajo po »masteji« in vstopajo v dimnik.

Dvojna vrata vodijo v veliko kurišče z obokom oziroma »velbom«. Dno krušne peči je izdelano iz posebnih šamotnih pekovskih plošč, namenjenih posebej za krušne in peči za pico. Krušne peči običajno nimajo dimovodnih kanalov, saj je jedro peči veliko kurišče, namenjeno peki.

V zadnjih letih smo v našem podjetju razvili krušno peč, ki je prilagojena modernemu načinu življenja. Zunanja oblika ostaja popolnoma enaka kot doslej. Glavne spremembe so v notranjosti peči. Kurišče je manjše in njegova velikost je prilagojena potrebam ter željam naročnika. Manjše kurišče se hitro segreje in peč je hitreje pripravljena na peko. Krušna peč z manjšim kuriščem omogoča tudi izvedbo dimovodnih kanalov, kar pripomore k dodatni akumulaciji in višjemu izkoristku naprave. Na ta način peči ni treba segrevati več ur pred peko, njeno ogrevanje pa je nežno in tudi ekološko, saj so izkoristki izredno visoki. Pri teh izvedbah krušne peči se običajno vgradijo moderna vrata s steklom, ki omogočajo lep pogled na ogenj v kurišču.

KRUŠNE PEČI

GALERIJA KRUŠNIH PEČI

5/5 - (1 vote)