BIOETANOL gorivo za kamin. Katerega izbrati? (odgovor za leto 2022)

09.06.2022 /

EKO/BIO kamini postajajo vedno bolj popularni, zato se povečuje tudi število proizvajalcev bioetanol goriva. Izvor bioetanola se lahko razlikuje in to ima lahko velik vpliv na njegove lastnosti. Želite izvedeti kako lahko izberete pravilno bioetanol gorivo, primerno za vas? Potem nadaljujte z branjem.

KAJ JE BIOETANOL ZA KAMIN?

Bioetanol je etanol rastlinskega izvora, ki je že stoletja znan kot etil etanol ali C2H5OH – transparentna tekočina brez vonja, ki gori. Etanol je narejen iz rastlin kot so: žito, sladkorna pesa, krompir iz Evrope, sladkorni trs iz Brazilije ali topinambur iz Azije. Čeprav je etanol večinsko prepoznan za izdelavo alkohola, ga lahko uporabimo kot gorivo za kamine.

IZGOREVANJE V BIOETANOLSKIH KAMINIH – ROČNO vs. AVTOMATSKO 

Glede na to, da bioetanol lažje izgoreva se ga uporablja kot gorivo za dve različni vrsti kaminov na bioetanol – ročni in avtomatski. 

 

 • IZGOREVANJE BIOETANOLA V KAMINIH Z ROČNIM UPRAVLJANJEM
  Uporaba bioetanola v kaminih z ročnim upravljanjem ima svoje prednosti in tudi slabosti. Za prižig kamina pri ročnih kaminih je potrebno uporabiti prilagojen vžigalnik. To je kratek in lahek proces. Tako bioetanol ob direktnem kontaktu z ognjem prične goreti. Ko doseže 80°C lahko prične ustvarjati značilen vonj etanola.. Čeprav večina teh hlapov izgori, se jih vseeno približno 20% sprosti v prostor.
 • IZGOREVANJE BIOETANOLA V AVTOMATSKIH KAMINIH
  Vonja etanola pri avtomatskih bioetanolskih kaminih ni, zaradi tega ker se zanašajo na tehnologijo BEV (goreči etanolski hlapi). Tekoči bioetanol se spremeni v hlape etanola preko generatorja hlapov. Nato so hlapi transportirani v gorilnik in izgorijo. Hlapi etanola popolnoma izgorijo in zato ne ustvarijo nobenega neprijetnega vonja v prostoru ter obdržijo 100% izkoristek. Uporaba 100% bioetanolna za avtomatsko delujoče kamine ni priporočljiva, ker lahko povzroči škodo električnim komponentam v kaminu.

ALI JE BIOETANOL GORIVO PRIJAZNO OKOLJU?

Spremljevalni pojav bioetanola sta vodni hlapi in manjša količina CO2. Sezonske rastline lahko ta ogljikov dioksid absorbirajo vase. Točno ta Net Zero izgorjevalni proces je pomembna prednost v primerjavi z ostalimi kamini ali ogrevalnimi napravami – še posebej s tistimi, ki temeljijo na fosilnih gorivih.

KAKO IZBRATI BIOETANOL GORIVO ZA KAMIN

Pri kupovanju bioetalonskega gorivo bodite pozorni na naslednje informacije na embalaži: 

 • bioetanol narejen iz rastlin v večkratnem destilacijskem procesu 
 • farmacevtska čistost 

To informacijo lahko najdete na embalaži plastenke bioetanola ali pa v varnostnih navodilih. Varnostna navodila so nujno potreben dokument, ki ga priloži proizvajalec. Zagotavljajo dodatne informacije o tipu denaturacijskega (koagulacija) agenta – grenka snov dodana etanolu v manj kot 0.01%.  Dovoljeno maso snovi je predpisala Evropska Unija. Pri uporabi z nepredpisano snovjo v gorivu lahko vodi do neprijetnega vonja. 

Na trgu je veliko manj kvalitetnega bioetanol goriva, kljub temu da imajo vse potrebne informacije na embalaži. Bodite pozorni da ne kupujete goriva, ki je obarvano, ima dodane prijetne vonjave in im strukturo podobno želeju.

KATERE SO PREDNOSTI BIOETANOLA?

Čeprav je cena bioetanola višja ima veliko prednosti: 

 • Brez dima, pepela in saj 
 • Ogljična nevtralnost
 • Obnovljivi vir energije 
 • Bioetanol kamini ne potrebujejo inštalacije dodatnih ventilacij 
 • Alternativno dogrevanje za mesta, kjer je prepovedana kurjava na drva (v osnovi primaren cilj uporabe ni gretje ampak ambientalni ogenj). 

Pot bioetanola pri gorenjuKATERO BIOETANOL GORIVO JE NAJBOLJŠE? POVZETEK 

Torej to je alkohol rastlinskega izvora, ki se ga lahko uporabi za kamine. 

Čeprav je na trgu velika ponudba goriv, so slednja najboljša: 

 • Pridobljena samo iz rastlin
 • Večkratnem destilacijski proces
 • 96,6% koncentracija etil alkohola 
 • Transparentnost in brez vonjave 
 • Farmacevtska čistost 

Samo z uporabo teh bioetanolov je izgorevanje čisto, varno in ne proizvaja neprijetnih vonjav. Na naši spletni strani je ogromna ponudba kaminov na bioetanol: Vse si lahko pogledate tukaj.

Rate this post

Rate this post