Pečarstvo Hrovat

Pečarstvo Hrovat
SQ
Mojster
Klub mojstrov
 

Tehnika

Novost

Akumulacijska peč - kurišče in stopnice (kombinacija)

S tehnologijo ujeti design in uporabnost

Cilj
Naš cilj je bil narediti lončeno peč na drva, ki bo s sevanjem toplote ogrevala leseno hišo . Obenem smo v kleti v klubski sobi vgradili kaminski vložek, ki o,ogreva tudi sanitarno ter ogrevalno vodo v kombiniranem sistemu drva-sončna energija-elektrika. Ogrevalna voda ogreva objekt preko talnega gretja. Poleg teh tehničnih zahtev je bilo treba omogočiti tudi tradicionalno peko v kurišču peči.

Opis naprave
Peč smo namestili v centralnem delu hiše in sicer služi kot peč in stopnišče v enem. Zanimiva rešitev se je pojavila zaradi primernosti prostora za postavitev peči, ki pa je bil hkrati načrtovan za izgradnjo stopnic. Sama postavitev peči je optimalna, saj s svoje centralne lokacije omogoča ogrevanje vseh bivalnih prostorov in hodnika.


Slika 1 – Lončena peč stopnice

V kleti je nameščen toplovodni kaminski vložek, ki s 30 % pridobljene energije ogreva klubski prostor, ostalih 70% pa je namenjenih ogrevanju vode. Voda se potem prenaša v hranilnik toplote s kapaciteto 1000 litrov. Kot dodatni vir energije so nameščeni sončni kolektorji, ki v dneh ko se ne kuri proizvajajo energijo za dogrevanje vode. Kot rezervni in skrajni vir energije je tu še električni grelec v hranilniku, ki se vključi le če ostala dva vira nista v uporabi, oz. ne dovajata dovolj toplote. V hranilniku se hrani sanitarna voda in ogrevalna voda za talno gretje po celotnem objektu.


Slika 2 – Kamin v klubskem prostoru

Tehnologija

Pri akumulacijski peči smo uporabili tehnologijo litih šamotnih plošč, ki dobro prepuščajo toploto iz notranjosti peči v prostor hkrati pa jo vežejo nase in kasneje oddajajo. Materiale in tehnologijo smo uporabili od avstrijskega proizvajalca ORTNER ( http://www.ortner-cc.at/). Plošče so bile nameščene na osnovno jekleno nosilno podkonstrukcijo. (Glej sliko 3).


Slika 3 – Kovinska podkonstrukcija

Notranjost je bila izvedena iz masivnega šamotnega materiala tako, da dobimo veliko akumulacijo toplote. Samo kurišče omogoča kurjenje peči iz hodnika in peko kruha in druge hrane kot v tradicionalni krušni peči. ( Glej slike 4,5 in 6).


Slika 4 – Masivna šamotna pozidava v notranjosti


Slika 5 – Obloga iz litih šamotnih plošč


Slika 6 – kurišče v hodniku

V kleti smo namestili toplovodni kaminski vložek Brunner HKD (http://www.brunner.de/home.iterra) z vgrajenim toplotnim izmenjevalnikom. (Glej sliko 7).


Slika 7 Kaminski vložek Brunner HKD

Približno 70 % energije se porabi za segrevanje vode, ki potuje v hranilnik toplote podjetja Weishaupt (htpp://www.weishaupt.si/ ). (Glej sliko 8). Poleg peči vodo ob sončnih dneh segreva 8m² sončnih kolektorjev, ki so zaradi ugodne lokacije hiše zelo učinkovita pomoč toplovodnemu vložku. V hranilniku je nameščen tudi električni grelec, ki poskrbi za ogrevanje vode ko ni sonca in ko ne kurimo.


Slika 8 – Zalogovnik Weishaupt

Novosti Stik z nami
Kdo smo Blog
Novosti

Kaminske peči na drva

Kaminske peči na pelete

Akumulacijski kamin - montaža

Kaminski vložki in načini obzidave

Ogrevanje z lončeno pečjo

Udobje ogrevanja celotnega objekta z lončeno pečjo

Akumulacijska peč - kurišče in stopnice (kombinacija)

Kontaktni podatki

Hrovat Jurij s.p.
Splošno pečarstvo

Grobeljska cesta 2
1234 Mengeš

Delovni čas
Pon 7:00 - 16:00
Tor 7:00 - 18:00
Sre 7:00 - 16:00
Čet 7:00 - 18:00
Pet 7:00 - 12:00
Sob, Ned, Prazniki - zaprto

Tel:
00386/(0)1 729 11 96
Faks:
00386/(0)1 729 11 97
Mob:
00386/(0)31 706 009
E-pošta:


 
 
© 2005-2018 Splošno pečarstvo Jurij Hrovat s.p Vse pravice pridržane.

Domov - Produkti - Galerije - Izbor peči - Zastopstva
Pečarstvo - Kdo smo - Novosti - Stik z nami - Piškotki

Stran poganja EASYWEB