Pečarstvo Hrovat

Pečarstvo Hrovat
SQ
Mojster
Klub mojstrov
 

Tehnika

Novost

Akumulacijski kamin - montaža

Cilj

V mansardnem stanovanju je bila nameščena 30 let stara lončena peč v kombinaciji z odprtim ognjiščem (glej sliko 1). Investitor se je odločil za prenovo stanovanja in ob tem želel med drugim prenoviti in posodobiti peč. Ker je bila potrebna temeljite obnove in hkrati ni popolnoma ustrezala posodobljenem stilu ambienta, se je odločil za novo izvedbo. V stari izvedbi sta bili dve kurišči in sicer lončena peč kot odličen ogrevalni element in odprto ognjišče, ki je služilo bolj za prijetno vzdušje.

S projektom novega kamina smo poskušali združiti oba principa. To pomeni, da smo z enim kuriščem in v eni napravi združili čar vidnega ognja in odlične toplotno tehnične lastnosti lončene peči.

Opis naprave

Kot osnovo smo uporabili kaminski vložek, ki smo ga obzidali z pečnicami in kaminbau ploščami. S tem načinom smo dosegli,da se toplota širi v okolico preko površine kaminske obloge kot nežna sevalna toplota lončene peči. Da bi povečali stopnjo izkoristka proizvedene toplote in povečali sposobnost akumulacije smo podaljšali pot dimnih plinov preko akumulacijskih kanalov v dimnik (glej sliko2). V notranjosti smo ob kurišču kaminskega vložka namestili akumulacijske zidake, ki v temperaturnih vrhuncih prevzemajo toploto nato pa jo sproščajo v prostor, ko plamen že davno pogori (glej sliko 3).

Da bi čim bolj izkoristili toplotno tehnične lastnosti kurišča in dosegli optimalni zgorevalni proces smo zgorevalni zrak dovedli od zunaj. Ker ga ni bilo druge možnosti smo ga dovedli od zgoraj iz prezračevanega dela podstrešja ( glej sliko 4). Količino zraka za zgorevanje pa uravnavamo s pomočjo avtomatsko krmiljene lopute, katero usmerja mikroprocesor na osnovi temperature dimnih plinov. Ta način elektronskega uravnavanja zgorevalnega procesa nam omogoči visok izkoristek gorenja in hkrati ugodne emisije v ozračje.

Posebno pozornost pa smo namenili toplotni in požarni zaščiti ob stenah na katere je naslonjen kamin. Na ta način smo požarno zaščitili lesene stene v objektu hkrati pa preprečili, da bi se proizvedena toplota po nepotrebnem izgubljala v stranskih zidovih ( glej sliko 5, 6 in 7).

Tehnologija

Kot osnovo smo uporabili kaminski vložek nemškega proizvajalca SPARTHERM tip Varia 2LRh z dodano elektronsko regulacijo zgorevanja S-Thermatik Pro.

Naprava omogoča avtomatično doziranje optimalne količine zraka za zgorevanje. V komori kjer se zbirajo dimni plini je nameščen termoelement ( NiCr-Ni TypK), ki meri temperaturo dimnih plinov.

(glej sliko 8). Preko tega podatka nato mikroprocesor uravnava zračno loputo preko motornega pogona. Motorni pogon je povezan z mehansko zračno loputo preko magnetne sklopke. V primeru izpada električne napetosti se sklopka sprosti in proces uravnavanja zgorevalnega zraka lahko vršimo ročno.

Pot dimnih plinov je iz kurišča speljana preko akumulacijskih kanalov KMS240 z skupno akumulacijsko maso cca 450kg (http://www.ortner-cc.at/ ). KMS kanali so tehnološko vrhunski izdelek, razvit izključno za uporabo v pečarski stroki. Sestava iz aluminijevih oksidov in silicijevega karbida omogoča optimalno kombinacijo za uporabo pečarstvu. Material omogoča visoko stopnjo vpojnosti in izvrsten prehod toplote obenem pa tudi veliko sposobnost akumulacijo. To pomeni, da združuje bistvene lastnosti, ki so pomembne za dobro lončeno peč. V notranjosti kamina so nameščene opeke iz magnezitne kamnine, ki imajo zaradi velike gostote cca 2600 kg/m³ in sestave materiala zelo dobro sposobnost akumulacije.

Obzidava je izvedena iz keramičnih pečnic avstrijskega proizvajalca WOK (http://www.ofenkachel.at/ in kaminbau plošč (Ortner ) , ki omogočajo enakomeren rahlo pridušen prehod toplote iz notranjosti na zunanji obod , kar povzroči nežno sevalno oddajo površin kamina v prostor. (glej sliko 9 in 10)

Požarno zaščito smo izvedli s kalcijsilikatnimi ploščami Promat- Promasil 950-KS, ki nudijo odlično toplotno zaščito obenem pa služijo tudi kot konstrukcijski element.

Sliki 11 in 12 prikazujeta končan kamin.

Slike:


Slika 1 – stara lončena peč in odprto ognjišče


Slika 2- kaminski vložek priključen na KMS kanale


Slika 3 – Obzidava z akumulacijsko zavoro iz magnezita


Slika 4 – Dovod zraka iz podstrešja


Slika 5 – Ko je stara peč odstranjena se nalepi izolacija


Slika 6 – Postavljanje nosilnih konzol in izolacije


Slika 7 – Konzolna polica in izolacija


Slika 8 – Namestitev termoelementa in dovod zraka v kurišče


Slika 9 – Zidava pečnic in kaminbau plošč


Slika 10 – Dokončna pozidava


Slika 11 – Končan kamin


Slika 12 – Končan kamin


Hrovat Jurij inž.stroj.
Pečarski mojster

Novosti Stik z nami
Kdo smo Blog
Novosti

Kaminske peči na drva

Kaminske peči na pelete

Akumulacijski kamin - montaža

Kaminski vložki in načini obzidave

Ogrevanje z lončeno pečjo

Udobje ogrevanja celotnega objekta z lončeno pečjo

Akumulacijska peč - kurišče in stopnice (kombinacija)

Kontaktni podatki

Hrovat Jurij s.p.
Splošno pečarstvo

Grobeljska cesta 2
1234 Mengeš

Delovni čas
Pon 7:00 - 16:00
Tor 7:00 - 18:00
Sre 7:00 - 16:00
Čet 7:00 - 18:00
Pet 7:00 - 12:00
Sob, Ned, Prazniki - zaprto

Tel:
00386/(0)1 729 11 96
Faks:
00386/(0)1 729 11 97
Mob:
00386/(0)31 706 009
E-pošta:


 
 
© 2005-2018 Splošno pečarstvo Jurij Hrovat s.p Vse pravice pridržane.

Domov - Produkti - Galerije - Izbor peči - Zastopstva
Pečarstvo - Kdo smo - Novosti - Stik z nami - Piškotki

Stran poganja EASYWEB